- Actueel
- Patiëntenzorg
-
Geneesmiddelen
- Apotheekbereiding
- Geneesmiddelentekorten
- Geneesmiddelvervalsing
- Handleiding Geneesmiddelsubstitutie
- PrEP-medicatie
- Recalls
- Vragen en antwoorden over melatonine
- Zelfzorgmiddelen
- Geneesmiddelengebruik en hitte
- Vragen en antwoorden over paracetamol
- Vragen en antwoorden over recall metformine
- KNMP-standpunten ‘Gereedmaken COVID-19-vaccins’ en ‘Uitwisseling vaccinatiegegevens COVID-19’
- Laaggeletterden en migranten
-
Medicatiebewaking
- Farmacogenetica
- Handleiding Zorg Registratie Systeem
- KNMP-richtlijn Medicatiebewaking
- KNMP-standpunt biosimilars en follow-on non-biological complex drugs (NBCD’s)
- KNMP-voorschrift Basisinstellingen AIS
- Medicatiebeoordeling
- Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's)
- Morbide obesitas en bariatrische chirurgie
- Reden van voorschrijven en labwaarden
- Therapietrouw
- Medicatieoverdracht
- Samenwerking
- Toekomstvisie
- Verminderde nierfunctie
- Kwetsbare ouderen
-
Geneesmiddelen
- Praktijkvoering
- Producten
- Professie
Bekostiging
De 12 prestatiebeschrijvingen voor farmaceutische zorg van de NZa dienen als basis voor de onderhandeling tussen zorgverzekeraars en farmaceutisch zorgverleners. De KNMP informeert u over deze en andere vormen van bekostiging, zoals populatiebekostiging. Ook biedt de KNMP materialen waarmee u patiënten kunt informeren over medicijnprijzen en vergoedingen.
Heeft u een vraag over Bekostiging?
KNMP(070) 373 73 73
Onderwerpen binnen Bekostiging
Contractering farmaceutische zorg
De KNMP monitort of de contracten tussen zorgverzekeraars en apotheken voldoende ruimte bieden aan een kwalitatieve en professionele extramurale farmaceutische patiëntenzorg. In de onderhandeling over contracten is de KNMP geen partij.
Lees verderTerhandstelling met Begeleidingsgesprek
Voordat een geneesmiddel aan een patiënt wordt verstrekt, controleert het apotheekteam of het geneesmiddel bij de patiënt past, of de dosering klopt, of er geen wisselwerkingen optreden met andere geneesmiddelen die de patiënt gebruikt. Bij de start van het gebruik van een geneesmiddel zijn risico’s hoger en is er extra aandacht nodig voor de patiënt. De begeleiding bij een eerste terhandstelling omvat een gesprek met de patiënt waarin besproken wordt wat hij mag verwachten van het geneesmiddel.
Lees verderPreferentiebeleid
Bij meerdere geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof mag de zorgverzekeraar bepalen welke variant hij vergoedt. Dit is het preferentiebeleid. Een uitzondering geldt bij medische noodzaak.
Lees verderTransparantie vergoedingen
Apothekers moeten informatie verstrekken over prijzen, vergoedingen en klachten aan hun patiënten (transparantie). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt de verplichtingen van apotheken ten aanzien van deze informatievoorziening vast. Op basis van de NZa-documenten ontwikkelden de KNMP en NZa ondersteuningsmaterialen voor het apotheekteam.
Lees verderVastleggen gegevens voorschrijvers: AGB-codes
Apothekers leggen bij elektronische declaratie van recepten van medisch specialisten 2 AGB-codes vast: de code van de specialist en die van de instelling waar de specialist werkt. Soms wordt het specialisme van de voorschrijver vastgelegd.
Lees verderAanvraagroutes en besluitvorming medicijnrol
De aanvraag van een medicijnrol kan langs verschillende routes lopen. De besluitvorming die vervolgens plaatsvindt, is aan dezelfde voorwaarden van zorgvuldigheid verbonden.
Lees verderNieuws binnen Praktijkvoering
Rijksoverheid stelt verklaringen avondklok beschikbaar
De Rijksoverheid stelt formulieren van verklaringen voor de avondklok beschikbaar via haar website. Het gaat om een ‘eigen verklaring avondklok’ en een ‘werkgeversverklaring avondklok’. Wie vanaf 23 januari tussen 21.00 en 04.30 voor het werk buiten is, dient beide formulieren te kunnen tonen.
Lees verderDraaiboek en aandachtspunten voor mogelijke vaccinatierol apothekers
De KNMP publiceert op de website een draaiboek en een lijst met aandachtspunten voor apothekers die willen meewerken aan de COVID-19-vaccinatie. Zij kunnen gebruikmaken van de documenten ‘Lijst met aandachtspunten voor openbaar apothekers’ van de KNMP en het ‘Draaiboek COVID-vaccinatie’ van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). In verschillende regio’s in Nederland werken apothekers al mee aan de vaccinatie.
Lees verderProduct
Gebruiksrecht G-Standaard
De G-Standaard is een databank die op geïntegreerde wijze voorschrijven, afleveren, bestellen, declareren en vergoeden van zorgproducten ondersteunt. De databank bevat hiervoor relevante gegevens over zorgproducten die in Nederland verkrijgbaar zijn bij apotheken en zorginstellingen, zoals geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en verbandmiddelen.
Bekijk productContact
Bezoekadres KNMP:
Alexanderstraat 11
2514 JL Den Haag
Postadres KNMP:
Postbus 30460
2500 GL Den Haag