Nieuws & actualiteit

1 december 2020

Nieuwe module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ gepubliceerd

De nieuwe module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ is gepubliceerd. De module vormt een onderdeel van de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Polyfarmacie bij ouderen. Binnen de MDR zijn diverse nieuwe en herziene producten verschenen, waarmee apothekers en andere zorgverleners het minderen en stoppen van medicatie bij ouderen daadwerkelijk in de praktijk kunnen brengen.

Lees verder

1 december 2020

Coronawet per 1 december 2020 in werking

De Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (coronawet) treedt per 1 december 2020 in werking. Deze wet ziet toe op gedragsvoorschriften, waaronder een veilige afstand van anderhalve meter, en een mondkapjesverplichting voor publieke binnenruimten. Volgens de coronawet geldt er binnen de apotheek geen verplichting tot het dragen van een mondkapje. Apothekers kunnen nog steeds zelf bepalen of een mondkapje in de apotheek moet worden gedragen.

Lees verder

26 november 2020

Apotheek.nl scoort een 9,6 en wint voor de derde keer op rij goud

Apotheek.nl scoort bij de verkiezing ‘Website van het Jaar’ een 9,6 en wint hiermee, net als in 2018 en in 2019, de titel ‘Beste website’ in de categorie Gezondheid. ‘Al sinds het jaar 2000 biedt Apotheek.nl betrouwbare en begrijpelijke online medicijninformatie voor het Nederlandse publiek. En nu, tijdens ons twintigjarig jubileum, worden we hiervoor bekroond met wederom goud!’, aldus een trotse Nike Everaarts, apotheker en coördinator patiënteninformatie bij de KNMP.

Lees verder

25 november 2020

Recall metformine op patiëntniveau

Drie registratiehouders van metformine tabletten hebben in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om met onmiddellijke ingang een aantal charges uit de markt terug te roepen op patiëntniveau. De aanleiding is dat deze producten een te hoog niveau van de vervuiling N-Nitrosodimethylamine (NDMA) bevatten.

Lees verder

24 november 2020

KNMP steunt gezamenlijk pleidooi voor richtlijngericht voorschrijven

De KNMP roept minister Van Ark (Medische Zorg) op om op basis van beroepsrichtlijnen besparingen op geneesmiddelen te realiseren. Dat staat in een gezamenlijke reactie, met onder meer de koepel van huisartsen, op het uitstel van de herziening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Lees verder

20 november 2020

Onderwijsprijs voor KNMP-bestuurder Nicole Hunfeld

Vicevoorzitter Nicole Hunfeld van de KNMP heeft 19 november de prijs voor de beste onderwijsdag voor eerstejaars AIOS ziekenhuisfarmacie gewonnen. De prijs viel de ziekenhuisapotheker uit het Erasmus MC en een aantal collega’s ten deel voor hun inbreng in het opleidingsprogramma voor ziekenhuisapothekers.

Lees verder

19 november 2020

KNMP-voorzitter Aris Prins ondertekent intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’

Aris Prins, voorzitter van de KNMP, ondertekende op 18 november 2020 samen met 27 koepel- en beroepsorganisaties de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Aris Prins: ‘Ook apothekers kunnen bijdragen aan de beweging naar rookvrije zorg. De KNMP staat vierkant achter de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord om in 2030 rookvrije zorg te realiseren voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland.’

Lees verder

19 november 2020

StiPCO eindigt definitief per 31 december 2020

Het Stimuleringsprogramma Competentieontwikkeling Openbaar apothekers (StiPCO) eindigt per 31 december 2020 definitief. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een brief aan de KNMP. Na een tweede verlenging van de subsidie is de maximale termijn bereikt en is verdere verlenging niet mogelijk. Scholingen tot 31 december 2020 kunnen nog binnen de subsidie van StiPCO worden aangeboden en gevolgd.

Lees verder

18 november 2020

3 december 2020: webinar 'Betrouwbare geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank'

Op 3 december 2020 vindt het webinar 'Betrouwbare geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank' plaats. Hoe komt de farmaceutische informatie op de KNMP Kennisbank tot stand? Hoe vindt u zo snel mogelijk waar u naar op zoek bent en hoe vertaalt u deze medische informatie voor uw patiënt? Op deze vragen geven apothekers van het GIC antwoord tijdens het webinar op donderdag 3 december 2020 van 18.00 tot 19.00 uur.

Lees verder