Het Zorginstituut stelt in de zomer van 2023 een afwegingskader op om te beoordelen welke zorg wel en niet vergoed moet worden uit het basispakket. Dat doet het adviesorgaan in opdracht van minister Kuipers (VWS). Dit afwegingskader voor het pakketcriterium ‘noodzakelijk te verzekeren zorg’ is in eerste instantie bedoeld voor geneesmiddelen. De KNMP volgt deze ontwikkelingen op de voet, en levert haar inbreng bij dit adviesorgaan. Als het afwegingskader eenmaal klaar is, zal minister Kuipers het Zorginstituut gaan vragen om het kader toe te passen op extramurale geneesmiddelen waarvan een variant ook zonder recept te koop is of waarvoor (nagenoeg) gelijkwaardige alternatieven zonder recept bestaan.

Inzet KNMP
De KNMP is voorstander van het behoud van (kosten)effectieve geneesmiddelen, die op grond van richtlijnen worden voorgeschreven en ter hand gesteld, in het basispakket. Een verdere uitstroom van geneesmiddelen uit het basispakket, zoals eerder is gebeurd met vitamine D-geneesmiddelen, wil de KNMP voorkomen.
Veelgestelde vragen
De Raad van Bestuur van het Zorginstituut stelt het afwegingskader vast, op advies van de Adviescommissie Pakket (ACP). De leden van de ACP worden benoemd op basis van hun deskundigheid, en hebben expertises op het gebied van bijvoorbeeld sociale zekerheid, zorg en verzekeringen, medische ethiek en patiëntenperspectief. Een concept-afwegingskader wordt na bespreking in de ACP ter consultatie voorgelegd aan het zorgveld, en dus ook aan de KNMP. Dat gebeurt in de zomer van 2023.
Lees meer over de Adviescommissie PakketHet Zorginstituut wil, naar eigen zeggen, met een afwegingskader voor het bestaande pakketcriterium ‘noodzakelijk te verzekeren zorg’ “bijdragen aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg, nu en in de toekomst.” Als het afwegingskader eenmaal klaar is, zal minister Kuipers (VWS) naar verwachting het Zorginstituut vragen om het kader toe te passen op extramurale geneesmiddelen die ook zonder recept te koop zijn of waarvoor (nagenoeg) gelijkwaardige alternatieven zonder recept bestaan en waarvoor de kosten mogelijk voor eigen rekening van de burger kunnen komen.
In zijn adviesaanvraag schrijft minister Kuipers (VWS) in maart 2023 aan het Zorginstituut dat de houdbaarheid van de zorg onder druk staat. De bewindspersoon benadrukt dat ook het pakketbeheer moet bijdragen aan de houdbaarheid van zorg, “onder andere door verantwoorde keuzes te maken tussen collectief te verzekeren zorg en zorg die voor eigen verantwoordelijkheid van burgers kan komen”.
De Adviescommissie Pakket binnen het Zorginstituut adviseerde in april 2022 al bij de uitstroom van vitamine D uit het basispakket om “in het kader van consistentie het basispakket tegen het licht te houden wat betreft middelen met een zelfzorgvariant.”
In het kader van ‘passend pakketbeheer’ kijk het Zorginstituut overigens ook breder dan alleen geneesmiddelen of zorg die nu in het basispakket zit daar nog wel in thuishoort.