Het Zorginstituut heeft eind 2023 een afwegingskader noodzakelijk te verzekeren zorg vastgesteld om te beoordelen welke zorg wel en niet vergoed moet worden uit het basispakket. Het afwegingskader is onderdeel van een bredere aanpak om de toets op het basispakket te verbeteren en te verbreden.
De minister heeft het Zorginstituut gevraagd om met behulp van het afwegingskader gefaseerd advies uit te brengen over de wenselijkheid van de vergoeding uit het basispakket van medicijnen die ook zonder recept te koop zijn of van medicijnen met vergelijkbare alternatieven die je zonder recept verkrijgbaar zijn. Recent heeft het Zorginstituut het afwegingskader toegepast op een concreet middel: codeïne. Op basis van de ervaringen die het Zorginstituut in de pilot met codeïne opdoet, wil het later ook andere geneesmiddelen beoordelen.
De KNMP volgt deze ontwikkelingen op de voet, en levert haar inbreng bij de advisering op deze onderwerpen door de AdviesCommissie Pakket (ACP). Meer informatie hierover staat bij het onderdeel ‘Inzet KNMP’ in dit dossier. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om een geneesmiddel wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Inzet KNMP
De KNMP is voorstander van het behoud van (kosten)effectieve geneesmiddelen, die op grond van richtlijnen worden voorgeschreven en ter hand gesteld, in het basispakket. Een verdere uitstroom van geneesmiddelen uit het basispakket, zoals eerder is gebeurd met vitamine D-geneesmiddelen, wil de KNMP voorkomen.
Veelgestelde vragen
De Advies Commissie Pakketbeheer (ACP) heeft de Raad van Bestuur van het Zorginstituut Nederland ACP geadviseerd om het basispakket breder tegen het licht te houden wat betreft middelen met een zelfzorgvariant. Hiervoor is een afwegingskader Noodzakelijk te verzekeren zorg vastgesteld. Codeïne is het eerste product waarop dit afwegingskader is toegepast.
Ja, de huidige codeïneproducten die nu UR zijn, blijven UR.
Er is slechts 1 hoestsiroop met codeïne met een UAD status.
De Raad van Bestuur van het Zorginstituut stelt het afwegingskader vast, op advies van de Adviescommissie Pakket (ACP). De leden van de ACP worden benoemd op basis van hun deskundigheid, en hebben expertises op het gebied van bijvoorbeeld sociale zekerheid, zorg en verzekeringen, medische ethiek en patiëntenperspectief. Een concept afwegingskader is in de zomer van 2023 na bespreking in de ACP ter consultatie voorgelegd aan het zorgveld, en dus ook aan de KNMP. Op 20 december 2023 is het door het Zorginstituut vastgestelde afwegingskader aangeboden aan de minister voor VWS. Ook de op het kader ontvangen consultatiereacties van belanghebbenden zijn daarbij door het Zorginstituut met de minister gedeeld.
Lees meer over de Adviescommissie Pakket