Nieuws & actualiteit

26 mei 2021

Nieuwe Europese wet in werking getreden met strengere eisen voor medische hulpmiddelen

De Europese Medical Devices Regulation (MDR) is vandaag in werking getreden. Medische hulpmiddelen die op de Europese markt worden gebracht moeten vanaf 26 mei 2021 aan strengere eisen voldoen. Deze nieuwe regels gelden tevens voor hulpmiddelen die al op de markt zijn. Vooral fabrikanten, maar ook apotheken en andere distributeurs van medische hulpmiddelen, krijgen te maken met strengere eisen. Zo hebben apothekers de verplichting om te toetsen of fabrikanten van medische hulpmiddelen aan de EU-regelgeving voldoen.

Lees verder

21 mei 2021

Week van de Schildklier van 25 mei tot en met 29 mei 2021

De Week van de Schildklier vindt dit jaar van 25 tot en met 29 mei plaats. Tijdens deze week organiseert de Schildklier Organisatie Nederland (SON) verschillende digitale activiteiten. Zo kunnen apothekers deelnemen aan een webinar over beweegklachten die bij schildklieraandoeningen komen kijken.

Lees verder

21 mei 2021

KNMP-opleiding tot kaderapotheker van start in najaar

De KNMP biedt vanaf september 2021 een tweejarige opleiding tot kaderapotheker aan. Hierin worden openbaar apothekers klaargestoomd voor een spilfunctie in de regio, op inhoudelijk en strategisch gebied. De afronding van de opleiding wordt bezegeld met opname in het KNMP-register voor kaderapothekers.

Lees verder

20 mei 2021

VWS stelt informatiepakketten beschikbaar aan apothekers om vaccinatiebereidheid te verhogen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt informatiepakketten beschikbaar om de vaccinatiebereidheid te verhogen. VWS wil via apothekers, huisartsen, ziekenhuizen, gemeenten, lokale organisaties en gemeenschappen zoveel mogelijk mensen bereiken met betrouwbare informatie over vaccinatie tegen het coronavirus. VWS stelt daarom onder meer flyers in verschillende talen en filmpjes beschikbaar.

Lees verder

20 mei 2021

Lareb waarschuwt voor pijnstillers in kruidenpreparaat Montalin

Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwt voor meloxicam en paracetamol in het kruidenpreparaat Montalin. Gebruikers van dit supplement kunnen daardoor onopgemerkt een hoge dosis pijnstillers binnenkrijgen. Dat meldt de instantie op haar website. Door interacties met andere geneesmiddelen en bijwerkingen kan het gebruik van Montalin leiden tot gevaarlijke situaties. Die kunnen ook ontstaan bij patiënten bij wie NSAID's worden afgeraden.

Lees verder

20 mei 2021

VWS en Z-CERT publiceren handreiking verlopen domeinnamen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft samen met de experts van Stichting Z-CERT en in nauwe samenwerking met zorginstellingen de handreiking verlopen domeinnamen samengesteld. Hierin staat wat apothekers kunnen doen om de kans op een datalek door een verlopen domeinnaam zo klein mogelijk te maken.

Lees verder

20 mei 2021

KNMP roept VGZ op Eviplera ook na 1 juni 2021 te blijven vergoeden

De KNMP roept VGZ op om Eviplera ook na 1 juni 2021 te blijven vergoeden. Dat staat in gezamenlijke brief van de KNMP, Hiv Vereniging, de Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren en V&VN. In deze brief wijzen de partijen op de nadelige gevolgen van het niet meer vergoeden van Eviplera.

Lees verder

19 mei 2021

Nieuwe samenstelling WSO-bestuur per 1 juni 2021

Het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) heeft per 1 juni 2021 een nieuwe samenstelling. Voorzitter Peter Wognum en bestuurslid Marcel Kooij maken vanwege de afloop van hun termijn plaats voor twee nieuwe bestuursleden. Daarnaast is het WSO-bestuur met twee leden uitgebreid, omdat zij de komende jaren op veel onderwerpen zal acteren. Steven Verhagen-Smits wordt de nieuwe voorzitter van het WSO-bestuur. Jos Lüers, Sander Borgsteede, Daphne Louwerier en Annemiek Klink treden toe tot het WSO-bestuur.

Lees verder

19 mei 2021

VWS: ontheffingsprocedure antigeen zelftesten stopt

De ontheffingsprocedure voor antigeen zelftesten stopt. Testen van een fabrikant die al een ontheffing hebben gekregen, mogen tot 31 december 2021 onder de ontheffing verkocht en gebruikt blijven worden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) in een bericht op haar website. VWS geeft aan dat zelftesten inmiddels volgens de daarvoor geldende wettelijke eisen en zonder ontheffing op de markt worden gebracht. De verwachting is dat er de komende weken nog meer testen een CE-certificaat krijgen en het aanbod van CE-gecertificeerde zelftesten nog verder zal toenemen, aldus VWS.

Lees verder