Nieuws & actualiteit

28 juni 2018

Coalitiepartijen steunen pakketmaatregel minister Bruins

VVD, D66 en het CDA hebben hun steun uitgesproken voor de pakketmaatregel van de minister. Dat deden zij in het debat met minister Bruins over de maatregel om vitaminen, mineralen en paracetamol te schrappen uit het basispakket.

Lees verder

28 juni 2018

Eigen online platform voor wetenschapsartikelen NPFO

Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO) publiceert haar wetenschappelijke artikelen voortaan op een eigen website: NPFO.nl. De website, die voorheen onderdeel was van KNMP.nl, biedt een open access platform met een nieuwe vormgeving. Hierdoor zijn de ruim 700 artikelen beter toegankelijk en vindbaar.

Lees verder

26 juni 2018

Geïmporteerde geneesmiddelen kunnen vergoed worden

Vanaf 1 augustus is het mogelijk om geneesmiddelen die uit het buitenland worden betrokken voor het opvangen van geneesmiddelentekorten, te vergoeden. Dit geldt voor geneesmiddelen waarvoor tijdelijke toestemming voor importeren door IGJ is gegeven en voor middelen waarvoor een tijdelijke handelsvergunning door het CBG is gegeven.

Lees verder

26 juni 2018

CBG: Let op verschillen bij omzetting van capsules inhalatiemiddel Spiriva naar Tiotrus

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) roept apothekers op hun patiënten goed te begeleiden bij omzetting van het tiotropium COPD-middel Spiriva 18 mcg capsules naar Tiotrus 10 mcg capsules. Beide geneesmiddelen werken hetzelfde, maar zien er anders uit en zijn ook anders in het gebruik (andere inhalator). De verschillen tussen de twee producten maken goede voorlichting bij een overstap extra belangrijk. Het CBG komt met dit advies na enkele meldingen bij Lareb van vermeend verminderde werkzaamheid van Tiotrus na omzetting.

Lees verder

26 juni 2018

Afvoer ingezamelde geneesmiddelenresten al in 93% gemeenten goed geregeld

De inzameling van medicijnafval is in 93% van de Nederlandse gemeente inmiddels goed geregeld. Dit blijkt uit het derde ‘KNMP Onderzoek Medicijnafval’. Mede dankzij de steun van de KNMP zijn apotheken er in geslaagd om in nagenoeg alle gemeenten te komen tot goede afspraken. In 2016 was dit in nog maar 55% van de gemeenten het geval.

Lees verder

21 juni 2018

Doorgeleverde morfinecassettes tot nader order vergoed

Zorgverzekeraars hebben aangegeven tot nader order de doorgeleverde morfinecassettes van grootbereiders nog wel te vergoeden, in ieder geval tot 1 augustus. De vergoeding geldt ook voor infuuszakken en spuiten. Dit blijkt uit navraag van de KNMP bij zorgverzekeraars.

Lees verder

20 juni 2018

Uitslag kwaliteitsindicatoren 2017 beschikbaar voor apotheken

Maar liefst 93,5% (1.711) van de uitgenodigde openbare apotheken vulden de kwaliteitsindicatoren over 2017 in. Voor al deze apotheken is nu een afzonderlijk benchmarkrapport met de uitslag beschikbaar. IT-partner DESAN heeft alle deelnemende apotheken een bericht gestuurd over het benchmarkrapport.

Lees verder

18 juni 2018

Minister Bruins over magistrale bereiding: meer helderheid en minder belemmeringen

VWS-minister Bruno Bruins wil meer helderheid en minder belemmeringen rondom de magistrale bereiding. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de minister voor Medische Zorg een pakket aan maatregelen aankondigt om de uitgaven voor genees- en hulpmiddelen te beheersen.

Lees verder

18 juni 2018

Apotheker Aris Prins geeft uitleg over bewaartemperatuur geneesmiddelen

Apotheker Aris Prins van apotheek Poeldijk heeft in het radioprogramma ‘Bureau Kijk in de Vegte’ uitleg gegeven over de bewaartemperatuur van geneesmiddelen. Hij zette uiteen wat te doen als de temperatuur oploopt naar boven de 25 graden celsius.

Lees verder