Nieuws & actualiteit

5 april 2018

Minister Bruins erg tevreden over resultaten Farmabuddy

Minister Bruins (Medische Zorg) is erg tevreden over de resultaten van het Farmabuddy-project. Dit staat in een Kamerbrief van dinsdag 3 april over een viertal projecten in de farmacie. ‘Het werken als farmabuddy is een mooi voorbeeld van hoe het apotheekteam zijn zorgverlenende functie kan uitbreiden en inzetten voor het verbeteren van de zorg in de eerste lijn.’

Lees verder

4 april 2018

Tweede druk boekje Wijs met medicijnen

Het boekje Wijs met medicijnen, over veilig medicijngebruik door ouderen, is toe aan een tweede druk. De eerste vijfduizend exemplaren waren snel op door de succesvolle bijeenkomsten voor senioren in samenwerking met KBO-PCOB. Apothekers die daar spreken, mogen de boekjes gratis uitdelen.

Lees verder

29 maart 2018

GSK en KNMP komen tot overeenkomst vergoeding Ventolin Diskus recall (Update)

GSK en de KNMP hebben overeenstemming bereikt over een vergoeding van de Ventolin Diskus recall. GSK compenseert apothekers die producten uit de betrokken partij (786F) hebben ontvangen eenmalig met 200 euro. Daar bovenop komt nog 10 euro per teruggebracht Ventolin Diskus 200mcg uit de betrokken partij.

Lees verder

29 maart 2018

‘Goede zorg begint met een goed gesprek’ thema DLB’s

De districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vinden plaats van 29 mei tot en met 14 juni 2018 en hebben als thema ‘Goede zorg begint met een goed gesprek’. Tijdens het programma worden KNMP-leden bijgepraat over de Haagse actualiteit en beleidsontwikkelingen die de farmacie raken.

Lees verder

28 maart 2018

Dreigend tekort Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g

Er is een dreigend tekort aan 3 grams tube Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g. De verwachting is dat Bactroban Neuszalf vanaf juni 2018 niet meer beschikbaar is. Dit blijkt uit een bericht van leverancier GlaxoSmithKline van maandag 26 maart.

Lees verder

28 maart 2018

Voorbeeld Verwerkingsregister AVG bevat overzicht gegevensverwerkingen apotheek

Het voorbeeld Verwerkingsregister bevat een overzicht van de meest voorkomende gegevensverwerkingen door een apotheek. Conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het vanaf 25 mei 2018 verplicht om een verwerkingsregister bij te houden. Dit register vervangt de huidige afspraak uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens om gegevensverwerkingen bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden.

Lees verder

27 maart 2018

Zorgverleners: ruim zestig te schrappen regels in strijd tegen bureaucratie

Een einde aan oeverloze afvinklijstjes, controleren om het controleren, elke wijziging van een zorgplan laten ondertekenen of akkoord moeten vragen voor elk verbandje dat wordt aangelegd. Een greep uit de ruim zestig regels die wat betreft zorgverleners uit zeven beroepsgroepen – apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, psychiaters en wijk- en ziekenhuisverpleegkundigen – moeten worden geschrapt.

Lees verder

23 maart 2018

AP verduidelijkt recht van vergetelheid en dataportabiliteit onder AVG

Het recht op vergetelheid geldt in principe niet voor medische dossiers. En alleen de persoonsgegevens die de patiënt zelf actief en bewust heeft verstrekt, vallen onder het recht op dataportabiliteit. Dit geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan in de veelgestelde vragen op haar website.

Lees verder

22 maart 2018

SKGE kent voor het eerst claim patiënt toe

De Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) heeft voor het eerst een claim van een patiënt aan een apotheker deels toegekend. De claim bedroeg ruim € 16.000, waarvan de apotheker € 1.850 moet uitbetalen.

Lees verder