Nieuws & actualiteit

1 februari 2018

Hogere eisen aan transparantie en traceerbaarheid medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen, in-vitrodiagnostica en zelfzorgmiddelen moeten aan dezelfde eisen voor transparantie en traceerbaarheid gaan voldoen als geneesmiddelen. Dit heeft de Europese Unie vastgelegd in twee verordeningen. De nieuwe regels gaan vanaf 2021 in.

Lees verder

1 februari 2018

Campagne over AVG biedt zorgverleners praktische hulp

Een voorlichtingscampagne over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) biedt zorgverleners praktische hulp om straks te voldoen aan hun plichten. Ook moet de campagne mensen bewuster maken van hun rechten.

Lees verder

1 februari 2018

Nieuwe geneesmiddelen bij reuma en kanker verwerkt in het IM

Het Informatorium Medicamentorum (IM) 2018 is uit in boekvorm. Met 36 nieuwe stoffen is het naslagwerk weer volledig actueel. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via de website.

Lees verder

31 januari 2018

KNMP zoekt apothekers voor suggesties doseringsadviezen obesitas en bariatrische chirurgie

De KNMP is op zoek naar apothekers die suggesties willen aandragen voor de ontwikkeling van doseringsadviezen omtrent morbide obesitas en bariatrische chirurgie. Ook wil de KNMP graag weten of apothekers specifieke behoeftes hebben rondom de zorg voor deze patiëntengroep.

Lees verder

25 januari 2018

Recall Hydrocortison PCH 20 mg tabletten

Teva Nederland B.V. roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Hydrocortison PCH 20 mg tabletten in 250 stuks potverpakking terug op apotheekniveau.

Lees verder

25 januari 2018

Internetconsultatie beschikbaar voor wijziging Wet BIG-II

Het ministerie van VWS stelt een internetconsultatie beschikbaar voor een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG-II). De reactietermijn van de internetconsultatie eindigt op 18 februari 2018.

Lees verder

25 januari 2018

Overeenkomst IGJ en SFK met handtekeningen bezegeld

Josée Hansen, hoofdinspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en manager Ronald van der Vaart van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) hebben met hun handtekeningen een eerder gesloten overeenkomst bevestigd. Dankzij een tool van de SFK kunnen apothekers voortaan hun In Manu Medici (IMM)-opiumwetrecepten digitaal laten inzien door IGJ.

Lees verder

25 januari 2018

KNMP gaat gestaag door met aanpak regeldruk

De KNMP gaat gestaag door met de aanpak van regeldruk. Er spelen diverse initiatieven, waarbij de apothekersorganisatie is betrokken. Een actueel voorbeeld van een vereenvoudiging van administratieve lasten is dat apothekers bij geneesmiddeltekorten niet meer op individueel patiëntniveau een artsenverklaring hoeven aan te vragen.

Lees verder

24 januari 2018

PRISMA-symposium 2018 open voor abstracts

Apothekers kunnen tot 31 maart hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2018. Het symposium met het thema ‘Deprescribing: meer gezondheid met minder medicatie’ vindt dit jaar op 15 mei plaats in de Eenhoorn in Amersfoort.

Lees verder