Nieuws & actualiteit

8 november 2020

Nu live: de metamorfose van Apotheek.nl

De publiekswebsite Apotheek.nl heeft op maandag 9 november een grondige metamorfose ondergaan. Met een nieuwe vormgeving, een verbeterde indeling van de content en een aangepaste rubriek ‘bijwerkingen’ wil het team achter Nederlands’ beste medicijnwebsite de online ervaring van de bezoekers verder optimaliseren.

Lees verder

5 november 2020

RvS: drogist op afstand in supermarkten in strijd met Geneesmiddelenwet

Een ‘drogist op afstand’ in supermarkten die voorlichting geeft over een UAD-geneesmiddel via een telefoon- of videogesprek, is in strijd met de Geneesmiddelenwet. Dat stelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) in een uitspraak.

Lees verder

5 november 2020

CBG organiseert ‘Het Grootste Coronaspreekuur – medicijnen & vaccins’

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) organiseert op 5 november ‘Het Grootste Coronaspreekuur – medicijnen & vaccins’. Dat kondigt het CBG aan op hun website. De online talkshow waarin experts op het gebied van coronageneesmiddelen en -vaccins vragen van kijkers beantwoorden start om 19:30 uur.

Lees verder

5 november 2020

Conceptrichtlijn ‘Palliatieve sedatie’ open voor commentaar

De conceptversie van de herziene richtlijn ‘Palliatieve sedatie’ van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de KNMG staat open voor commentaar. De KNMP ontvangt graag uiterlijk 6 december 2020 reacties van apothekers op de conceptrichtlijn.

Lees verder

4 november 2020

DLW’s vanaf 17 november van start

De districtsledenwebinars (DLW’s) gaan vanaf 17 november van start. Door het verloop van het coronavirus maken de fysieke KNMP-bijeenkomsten in de regio opnieuw plaats voor digitale bijeenkomsten. Het thema van de zes digitale bijeenkomsten is 'Richting 2021'.

Lees verder

30 oktober 2020

Recall Prostigmin injecties Mylan

Mylan b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Prostigmin injectievloeistof 0,5 mg/ml (ZI-nummer 15450406) met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder

30 oktober 2020

Recall Atropinesulfaat injecties Teva

Teva Nederland b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Atropinesulfaat injectievloeistof 0,25 mg/ml (ZI-nummer 14058014) en 0,5 mg/ml (ZI-nummer 14057999) met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder

29 oktober 2020

Belang van melden centraal tijdens internationale bijwerkingenweek

Het belang van melden van bijwerkingen door zowel patiënten als zorgverleners staat centraal in de internationale bijwerkingenweek. Door het melden van bijwerkingen ontstaat een completer beeld van de veiligheid van geneesmiddelen. De jaarlijkse campagne van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb loopt van 2 tot en met 6 november 2020.

Lees verder

29 oktober 2020

Bovengemiddeld aantal foutmeldingen FMD

Nederlandse apotheken registreren bij het scannen van geneesmiddelen een bovengemiddeld aantal foutmeldingen. Dat blijkt uit data van de Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO). Het percentage foutmeldingen in de ons omringende landen ligt op 0,6 procent, in Nederland is dat 2 procent.

Lees verder