Nieuws & actualiteit

25 oktober 2017

Staatssecretaris Dijksma: dertig miljoen voor waterzuivering medicijnresten

Het kabinet stelt dertig miljoen euro beschikbaar voor investeringen in verregaande waterzuivering om medicijnresten uit water te krijgen. Dat zegt staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu (IenM) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook meldt zij de inspanningen te waarderen die apothekers doen om waterverontreiniging door geneesmiddelenverspilling aan de bron te beperken.

Lees verder

24 oktober 2017

COA gunt contract voor de zorg voor asielzoekers aan Arts en Zorg

Arts en Zorg is per 1 januari 2018 verantwoordelijk voor de uitvoering en de inkoop van de zorg aan asielzoekers. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bekendgemaakt na het aanbestedingstraject. Het werk van Arts en Zorg is vergelijkbaar met wat het Gezondheidscentrum voor Asielzoekers (GCA) en Menzis COA Administratie (MCA) nu nog doen. Zorgverzekeraar DSW gaat Arts en Zorg ondersteunen.

Lees verder

23 oktober 2017

KNMP vraagt Tweede Kamer om aandacht voor nieuwe administratieve lasten

Samen met de LHV, InEen en de KNMT vraagt de KNMP aandacht voor nieuwe administratieve lasten voor apothekers door de Wet toetreding zorgaanbieders. De organisaties zijn het oneens met de extra lasten die een vergunningsaanvraag, zoals opgenomen in het huidige wetsvoorstel, met zich meebrengt. Dat staat in de brief die de eerstelijnsorganisaties naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Eerder heeft de KNMP zich sterk gemaakt voor het voorkomen van een extra meldplicht voor apothekers.

Lees verder

23 oktober 2017

Ongewenste Groep Mesalazine vervalt in G-Standaard, opnieuw koppelen patiënten nodig

De geneesmiddelen uit de ongewenste groep (OG) Mesalazinegroep in de G-Standaard vallen vanaf 1 november 2017 onder de OG NSAID’s (inclusief salicylaten). De OG Mesalazinegroep komt hiermee te vervallen. OG NSAID’s (inclusief salicylaten) bevat per 1 november NSAID’s, coxibs, salicylaten en mesalazine en verwante verbindingen.

Lees verder

23 oktober 2017

Subsidie voor dienstapotheken verlengd

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verlengt voor 2018 de subsidieregeling voor apotheken, die ’s avonds, ’s nachts en in het weekend farmaceutische spoedzorg leveren. De tijdelijke subsidieregeling kent dezelfde voorwaarden als in 2016 en 2017. Dit heeft VWS bekendgemaakt, waarbij is benadrukt dat verlenging voor 2019 niet voor de hand ligt.

Lees verder

20 oktober 2017

Hoogleraar Jan Raaijmakers overleden

De KNMP heeft het droeve bericht ontvangen dat Jan Raaijmakers op 14 oktober is overleden.

Lees verder

20 oktober 2017

KNMP bouwt mee aan Holocaustmonument

De KNMP draagt bij aan de realisatie van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam door de namen te adopteren van de Joodse apothekers die zijn vermoord tijdens de Holocaust. Hiermee wil de KNMP de ruim dertig omgekomen Joodse apothekers eren en herdenken.

Lees verder

19 oktober 2017

KNMP: diverse mogelijkheden tot inbedding FG

Voor de inbedding van de Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) zijn diverse mogelijkheden en opties in kaart gebracht. De KNMP onderzocht hoe de FG op praktische wijze in de apotheek te introduceren. Hiervoor is contact gelegd met diverse koepels en zorgaanbieders.

Lees verder

18 oktober 2017

Kaartspel ‘Speel op zeker’ voor elke openbare apotheek

Het onderwerp informatieveiligheid hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het is een kwestie van logisch nadenken. Let op de 10 belangrijkste zaken en je doet het gewoon goed. Dat is de boodschap achter het kaartspel: 'Speel op zeker'! Elke openbare apotheek in Nederland krijgt dit kwartetspel in oktober 2017 per post toegezonden door de KNMP.

Lees verder