Nieuws & actualiteit

19 februari 2019

Staatssecretaris gaat rol apotheker bij vaccineren onderzoeken

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) gaat in kaart brengen hoe de apotheker beter betrokken kan worden in het vaccinatieproces. De Tweede Kamer heeft de motie die daartoe oproept unaniem aangenomen. Ook de rol van de apotheker in andere Europese landen neemt de staatssecretaris onder de loep.

Lees verder

19 februari 2019

Medicijninformatie Apotheek.nl geïntegreerd in app BeterDichtbij

De medicijninformatie van Apotheek.nl is geïntegreerd in de app BeterDichtbij. Wanneer een patiënt en zorgverlener via de app praten over een medicijn, krijgen zij direct de mogelijkheid om de belangrijkste informatie over dit medicijn te bekijken. Voor uitgebreidere informatie worden patiënten doorverwezen naar Apotheek.nl.

Lees verder

19 februari 2019

Zorgverzekeraars schrappen 6 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schrapt per 1 maart 2019 6 formulieren met 10 bijlage 2-geneesmiddelen. Na een constructief overleg tussen de KNMP en zorgverzekeraars over het beperken van de administratieve lasten, werden vorig jaar al 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen geschrapt.

Lees verder

15 februari 2019

Kamerleden: onderzoek rol apotheker in vaccinatieproces

D66 en het CDA roepen de staatssecretaris van VWS op om in kaart te brengen hoe apothekers beter betrokken kunnen worden in het vaccinatieproces. Apothekers als meest laagdrempelige zorgverlener kunnen meer betrokken worden bij de voorlichting over of zelfs het toedienen van vaccinaties, zo luidde de oproep van D66 en CDA.

Lees verder

14 februari 2019

Nieuwe editie brochure Farmacogenetica en de Apotheker

Een nieuwe editie van de brochure Farmacogenetica en de Apotheker is beschikbaar. De NVZA en KNMP hebben deze editie gezamenlijk gepubliceerd na afronding van de Pilot Farmacogenetica in 2018. In de pilot is aangetoond dat met behulp van farmacogenetica de apotheker nog beter de medicatie op de patiënt kan afstemmen. Het NHG-Standpunt Farmacogenetica onderstreept de rol van apotheker als geneesmiddelenexpert en zijn positie als behandelaar op het gebied van farmacogenetica.

Lees verder

14 februari 2019

KNMP: cijfers patiëntenfederatie gaan gelijk op met stijging tekorten

Recente cijfers van de Patiëntenfederatie Nederland over de beschikbaarheid van medicatie in de apotheek, houden gelijke tred met de stijging van het aantal geneesmiddelentekorten. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP in een reactie op een flitspeiling van de patiëntenorganisatie en het televisieprogramma Zembla.

Lees verder

8 februari 2019

Meldformulier vervalste medicijnen FMD beschikbaar

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het meldformulier voor vervalste geneesmiddelen voor apothekers op haar site beschikbaar gesteld. Dit formulier kunnen apothekers gebruiken bij het melden van een potentiële vervalsing vanaf het moment dat de Falsified Medicines Directive (FMD) van kracht is.

Lees verder

8 februari 2019

KNMP start landelijke campagne over Apotheek.nl. Doet u mee?

De KNMP start een landelijke Apotheek.nl-campagne die – met trots – toont dat Apotheek.nl de beste medicijnwebsite van Nederland is. Dat gebeurt met een online campagnepagina, video’s, Facebookadvertenties, radiospots, een magazine voor het team, folders, posters en narrowcasts. En, hopelijk: ook met u!

Lees verder

7 februari 2019

Start FMD: KNMP op 9 februari bereikbaar voor vragen

De KNMP is op zaterdag 9 februari bereikbaar voor vragen en/of opmerkingen over de Europese richtlijn Falsified Medicines Directive (FMD). Van 9.00-17.00 uur is een helpdesk beschikbaar via het speciale FMD-telefoonnummer 070 3737 410 en per mail via fmd@knmp.nl. Apothekers kunnen de komende maanden gebruik blijven maken van dit speciale FMD-telefoonnummer van de KNMP. Via de website zijn ook actuele vragen en antwoorden over de FMD te raadplegen.

Lees verder