Nieuws & actualiteit

27 maart 2019

Gezocht: ervaringen met apotheekzorg voor oudere patiënten

De KNMP hoort graag van apothekers wat zij in hun apotheek doen om gedragsveranderingen bij oudere patiënten te signaleren – bijvoorbeeld als zij zien dat hun gezondheid of zelfredzaamheid achteruitgaat. Heeft u hier een systeem voor? Of zou u iets willen doen, maar ontbreken de randvoorwaarden?

Lees verder

26 maart 2019

Minister Bruins: onderzoek naar kwetsbaarheden geneesmiddelenproductie

Minister Bruins (VWS) gaat een internationaal onderzoek naar de kwetsbaarheden voor de levering van geneesmiddelen in Europees verband aan de orde stellen. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins zal daarnaast ook pleiten voor een gezamenlijke Europese strategie.

Lees verder

21 maart 2019

Minister Bruins: Nederland bereidt zich onverminderd voor op no-deal-Brexit

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft zich goed voorbereid op een no-deal-scenario bij de invoer van geneesmiddelen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins stelt dat vrijwel alle van de belangrijkste groothandels na een no-deal-Brexit geneesmiddelen kunnen blijven invoeren vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK).

Lees verder

21 maart 2019

Kwaliteitsindicatoren 2018: 6 zaken om op te letten

De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2018 is op 18 maart 2019 van start gegaan. Om direct aan de slag te kunnen, vraagt de KNMP samen met de SFK aandacht voor onderstaande checklist. 6 zaken om op te letten.

Lees verder

21 maart 2019

Zorg aan achteraf onverzekerde patiënt toch vergoed

Apothekers kunnen de zorg aan een patiënt die bij declaratie onverzekerd blijkt te zijn, toch vergoed krijgen. Dit is het gevolg van een wijziging van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Het ministerie van VWS voert deze per 1 maart 2018 – met terugwerkende kracht – door.

Lees verder

21 maart 2019

Nog één stap naar de StiPCO-tegemoetkoming 2018

Het StiPCO-uitbetalingsformulier al ingevuld? Zo’n 300 openbaar apothekers hoeven alleen nog maar deze kleine stap te zetten om de StiPCO-tegemoetkoming over 2018 te ontvangen.

Lees verder

20 maart 2019

Recall op patiëntniveau: Losartan Accord en Apotex

Accord Healthcare BV en Apotex Nederland BV hebben in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten tot een recall op patiëntniveau van een aantal losartan bevattende producten. Van Accord betreft het losartan kalium 100 mg tabletten. Van Apotex betreft het losartan kalium 50 en 100 mg, en losartan kalium/Hydrochloorthiazide 50/12,5 en 100/25 mg tabletten.

Lees verder

14 maart 2019

Historische apothekerstijdschriften gedigitaliseerd als nationaal erfgoed

Vijf apothekerstijdschriften van voor 1950 zijn gedigitaliseerd in het kader van het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed Metamorfoze. De tijdschriften, waaronder het Pharmaceutisch Weekblad, zijn nu online te raadplegen via Delpher.

Lees verder

14 maart 2019

Kwaliteitsindicatoren 2018: indicatorgids beschikbaar

De indicatorgids openbare apotheken voor de uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2018 is nu te downloaden. De jaarlijkse uitvraag start op maandag 18 maart 2019. Op deze dag ontvangen openbaar apothekers de inlogcode om de enquête in te vullen.

Lees verder