Nieuws & actualiteit

13 februari 2018

Wel of niet genotyperen? Nieuwe KNMP-adviezen bieden uitkomst

De farmacogeneticawerkgroep van de KNMP maakt sinds kort adviezen over de noodzaak om te genotyperen wanneer de patiënt start met een nieuw geneesmiddel. De werkgroep gaf tot nu toe alleen medicatieadviezen voor patiënten met een afwijkend genotype.

Lees verder

12 februari 2018

Vervangend geneesmiddel bij tekort vergoed vanuit basisverzekering

Als apothekers bij een tekort een vervangend geneesmiddel leveren dat niet is geregistreerd in Nederland kan dit voortaan vergoed worden uit de basisverzekering. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Bruno Bruins voor medische zorg besloten.

Lees verder

8 februari 2018

Jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen gestart

Het jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen in de apotheek is gestart. Apotheken dienen minimaal 70 ingevulde vragenlijsten aan te leveren voor het onderzoek. De helft moet gaan over patiëntervaringen bij een eerste uitgifte. Patiënten kunnen de vragenlijst invullen tot 14 mei 2018.

Lees verder

8 februari 2018

KNMP beschouwt vergunningsplicht als administratieve last

De KNMP beschouwt een voorgenomen vergunningsplicht door een aanpassing van de Wet toetreding zorgaanbieders als een extra administratieve last. Dit schrijft de KNMP in een gezamenlijke brief met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) aan de Tweede Kamer. Het parlement buigt zich volgende week over een aanpassing.

Lees verder

8 februari 2018

VWS beraadt zich over pakketadvies Vitamine D, mineralen en zware paracetamol

Het ministerie van VWS beraadt zich over het pakketadvies inzake Vitamine D, mineralen en zware paracetamol. Minister Bruins voor Medische Zorg moet nog besluiten wat te doen met het begin vorig jaar uitgebrachte advies van het Zorginstituut (ZIN) om deze producten niet langer te vergoeden.

Lees verder

6 februari 2018

Apothekers ontsluiten verborgen beeldgeschiedenis

Persbericht | De apothekers Annemieke Horikx en prof. dr. Toine Pieters ontsluiten via het boek Geneesmiddel in beeld een verborgen geschiedenis. De uitgave telt zo’n tweehonderd covers van historische geneesmiddelfolders, die een prachtig overzicht geven van ziekte, gezondheid, maatschappij en vormgeving in de twintigste eeuw. De prenten waren voor het algemeen publiek eerder niet toegankelijk, omdat het om medicijnreclame gaat.

Lees verder

2 februari 2018

Minister Bruins: ‘Expertise apotheker is keihard nodig’

‘De apotheker wordt steeds belangrijker’. Dit stelde Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, in het theater Diligentia tijdens het afscheidssymposium van algemeen KNMP-directeur Léon Tinke.

Lees verder

2 februari 2018

Recall Hydrocortison CF 20 mg tabletten

Centrafarm B.V. roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Hydrocortison CF 20 mg tabletten in 500 stuks potverpakking terug op apotheekniveau.

Lees verder

1 februari 2018

Dexamfetamine sulfaat capsule 2,5 mg FNA MR per 1 maart vergoed

De magistrale bereiding met 2,5 mg dexamfetamine sulfaat wordt per 1 maart 2018 in de G-Standaard opgenomen met de aanspraakstatus F (vergoeden). Dit is in lijn met de doorgeleverde bereidingen met 2,5 mg dexamfetamine. Het gaat om Dexamfetamine sulfaat capsule 2,5 mg FNA MR met ZI-nr. 16615999.

Lees verder