Nieuws & actualiteit

30 juli 2018

Recall Neostigminemethylsufaat CF 0,5 mg/ml

Centrafarm BV roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Neostigminemethylsufaat CF 0,5 mg/ml injectievloeistof terug op apotheekniveau.

Lees verder

26 juli 2018

Verkiezingen bestuurslid AGM: twee kandidaten bekend

Apothekers Jaap Claessens en Jaap Hoogeterp stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). AGM-leden krijgen eind augustus een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat van hun keuze.

Lees verder

26 juli 2018

Bijna een miljoen extra controles op medicatieveiligheid

In totaal zijn in 2017 bijna een miljoen landelijke Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) afgehandeld door apothekers. Dit blijkt uit verzamelde data van bijna 90% van de Nederlandse apotheken. De MFB’s helpen bij het extra controleren op medicatieveiligheid. Bij een op de vijf afgehandelde MFB’s zijn aanpassingen volgens de vigerende richtlijnen doorgevoerd.

Lees verder

23 juli 2018

Marcel Bouvy op NOS.nl over het stijgende gebruik van oxycodon

Marcel Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg van de Universiteit Utrecht, geeft op NOS.nl antwoord op de vraag hoe het gebruik van oxycodon sinds 2012 zo kon stijgen. Hij doet dit nadat de Volkskrant een bericht publiceerde met een waarschuwing van deskundigen dat het voorschrijven van de pijnstillers uit de hand loopt.

Lees verder

23 juli 2018

Nationaal Hitteplan van kracht

Het Nationaal Hitteplan geldt sinds maandag 23 juli in het hele land. Dit melden het RIVM en de KNMI. Het hitteplan vraagt extra aandacht voor de risico's van hitte, met name voor kwetsbare groepen. Ook is de zonkracht de komende dagen hoog, waardoor de huid snel kan verbranden.

Lees verder

19 juli 2018

Waar lopen apothekers tegenaan na invoering van de AVG?

De themabijeenkomst AVG Eerste lijn vindt plaats op dinsdag 2 oktober in de Domus Medica te Utrecht, georganiseerd voor en door leden van de KNMP en InEen. De AVG is sinds twee maanden van kracht. In de apotheek is dat op diverse vlakken merkbaar. Voor de bijeenkomst kunnen apothekers prangende thema’s en onderwerpen aandragen waar zij meer over willen weten.

Lees verder

19 juli 2018

Op weg naar de invoering van de FMD

De KNMP heeft zich de afgelopen jaren samen met de ASKA, NVZA en LHV apotheekhoudenden ingezet voor een efficiënte implementatie van de Falsified Medicine Directive (FMD). Met de naderende deadline van 9 februari 2019 is het tijd voor een tussenstand met aandacht voor drie pijlers.

Lees verder

19 juli 2018

KNMP steunt Week van de Alfabetisering

De Wereld Alfabetiseringsdag is op 8 september 2018. Rondom deze dag organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering, van 3 tot en met 9 september. Tijdens alweer de veertiende editie van de campagne vragen zij samen met vele honderden partners aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland. Ook de KNMP is partner.

Lees verder

13 juli 2018

Zorgverzekeraars laten preferentiebeleid op valsartan tijdelijk varen

Alle grote zorgverzekeraars laten per direct het preferentiebeleid en de laagsteprijsgarantie (LPG) op valsartan los. Hierover heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de KNMP geïnformeerd.

Lees verder