Nieuws & actualiteit

15 november 2018

Aandacht voor verantwoord antibioticagebruik tijdens Europese Antibioticadag

Verantwoord gebruik van antibiotica staat centraal tijdens de Europese Antibioticadag op 18 november. Aandacht voor dit onderwerp blijft essentieel, want uit een nieuwe studie blijkt dat er in Europa jaarlijks 33.000 mensen overlijden door een infectie met een resistente bacterie.

Lees verder

15 november 2018

KNMP-conceptrichtlijn astma open voor commentaar

De KNMP-conceptrichtlijn astma is gereed en gaat de refereerperiode in. Het betreft een nieuwe richtlijn voor de beroepsgroep. Leden en wetenschappelijke zorgkoepels kunnen vanaf nu hun commentaar leveren.

Lees verder

8 november 2018

Foliumzuur toch verzekerd vanuit basispakket

Foliumzuur 5 mg blijft in 2019 vergoed vanuit het basispakket. Het valt toch niet onder de middelen die per 1 januari uitstromen uit het pakket. Dit schrijft minister Bruins van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

8 november 2018

KNMP ondertekent programma Langer Thuis

Samen met de minister van VWS hebben 21 partijen, waaronder de KNMP, begin november het VWS-programma Langer Thuis ondertekend. Het programma helpt bestaande initiatieven voor kwetsbare ouderen te versnellen, nieuwe initiatieven te starten en zaken te agenderen.

Lees verder

7 november 2018

Lage btw-tarief ook voor apotheken van 6% naar 9%

Het kabinet verhoogt per 1 januari 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Dit tarief is ook van toepassing op de apotheek.

Lees verder

7 november 2018

Hydrokinine (Inhibin) vanaf nu alleen verkrijgbaar op recept

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de afleverstatus van hydrokinine (Inhibin) te wijzigen van Uitsluitend Apotheek (UA) naar Uitsluitend Recept (UR). Dit besluit is genomen na inzichten uit nieuwe wetenschappelijke studies die een verhoogd risico laten zien op cardiale bijwerkingen bij gebruik van kinine.

Lees verder

7 november 2018

Refusal tijdelijk weer beschikbaar

Het CBG geeft aan dat het ontwenningsmiddel disulfiram (Refusal) 250 mg tabletten (RVG 03182) tijdelijk weer beschikbaar is. Afgelopen maart liet de vergunninghouder van dit middel weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt, waardoor de levering kwam te vervallen. De beperkte voorraad van disulfiram die nog verkrijgbaar was, is verwerkt tot tabletten waardoor er nu tijdelijk weer Refusal te krijgen is. Naar schatting zal Refusal voor maximaal een jaar beschikbaar zijn. De Antabus dispergette bruistabletten 400 mg (RVG 01032) zijn nog niet leverbaar.

Lees verder

1 november 2018

FMD: ondanks impasse financiering, eerste voorbereidingen mogelijk

De financiering voor de start en invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD) voor apotheken is nog steeds niet gerealiseerd. Contracteerpartijen hebben de afgelopen maanden na overleg met VWS, gesproken met de zorgverzekeraars over de bekostiging van FMD. Apothekers kunnen wel al de essentiële voorbereidingen treffen, zodat zij deze niet halsoverkop hoeven doen als duidelijkheid over de financiering verkregen is.

Lees verder

1 november 2018

KNMP-standpunt passende afleverhoeveelheid

Een aflevertermijn van drie maanden wordt gehanteerd bij chronisch gebruik van geneesmiddelen door goed ingestelde patiënten, zo luidt het standpunt van de KNMP over passende afleverhoeveelheid. In voorkomende situaties kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

Lees verder