Nieuws & actualiteit

6 september 2021

KNMP-bestuurder Nicole Hunfeld wint duurzaamheidsprijs Erasmus Universiteit

KNMP-vicevoorzitter en ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld heeft op 6 september de Sustainability Award van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gewonnen. Hunfeld ontvangt de duurzaamheidsprijs voor een project om de intensive care (IC) te verduurzamen. De prijs werd uitgereikt tijdens de opening van het academisch jaar van de Rotterdamse universiteit.

Lees verder

2 september 2021

Zorginstituut: ‘Maagzuurremmers worden vaak onterecht voorgeschreven’

Het Zorginstituut meldt dat protonpompremmers (PPI’s) vaak onterecht worden voorgeschreven, en dat het chronisch gebruik ervan de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Dat schrijft het adviesorgaan in het rapport ‘Verbetersignalement Zinnige Zorg Maagklachten’. Daarin is onderzocht of deze zorg voor mensen met maagklachten in lijn is met de richtlijnen en/of er sprake is van onnodige zorg. Het adviesorgaan ziet graag – in samenspraak met zorgpartijen – onder meer een herziening en betere navolging van behandelrichtlijnen. In een consultatie heeft de KNMP benadrukt dat deze PPI’s beschikbaar moeten blijven voor mensen die daadwerkelijk hierop zijn aangewezen.

Lees verder

31 augustus 2021

Benaderd door Zorgklacht.nl? Verwijs naar de eigen klachtenregeling!

De KNMP ontvangt signalen dat de organisatie Zorgklacht apothekers benadert. Zorgklacht.nl is een commerciële organisatie en niet gelieerd aan de Klachten- en Geschillenregeling Openbare Apotheken. De KNMP adviseert apothekers om niet het gesprek met Zorgklacht.nl aan te gaan, maar te verwijzen naar de eigen klachtenregeling.

Lees verder

31 augustus 2021

Online medicijnen voorschrijven na videoconsult blijft voorlopig mogelijk

Het voorschrijven van medicijnen na online contact tussen de voorschrijver en patiënt, zonder dat deze elkaar al kenden, wordt verlengd tot 1 januari 2022. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten.

Lees verder

31 augustus 2021

Panelbijeenkomsten Visie Preventie

Preventie door de openbaar apotheker. Welke rol willen openbaar apothekers de komende jaren op dit gebied spelen en wat is daar voor nodig? Om de visie hierover te bepalen organiseert de KNMP 4 face-to-face panelbijeenkomsten in de periode van 28 september tot en met 14 oktober. Openbaar apothekers zijn van harte uitgenodigd te participeren.

Lees verder

25 augustus 2021

Vereniging van Apothekers in Dienstverband sluit nieuwe cao af

De Vereniging van Apothekers in Dienstverband (VAD) heeft een akkoord bereikt met de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) voor een nieuwe Cao Apothekers in Dienstverband. De VAD is op 6 juli 2021 vanuit de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) opgericht met ondersteuning van de WZOA en de KNMP. Als cao-partij maakt de VAD zich sterk voor de positie van de apotheker in dienstverband.

Lees verder

23 augustus 2021

IGJ benadert apotheken die geen gehoor geven aan FMD-onderzoek en -invoering

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadert deze week apotheekhoudenden die de Falsified Medicines Directive (FMD)-vragenlijst nog niet hebben ingevuld. Apotheken zijn verplicht om mee te werken aan het onderzoek. Ook apotheekhoudenden die niet aan deze Europese verordening voldoen, kunnen een brief van de inspectie verwachten. Op basis van deze verordening moeten apotheken verpakkingen van geneesmiddelen op veiligheidskenmerken controleren. De inspectie neemt vervolgstappen (zoals bezoeken of bestuurlijke boetes) tegen apotheken die de vragenlijst van de inspectie niet invullen of niet voldoen aan deze Europese verordening.

Lees verder

19 augustus 2021

Optima Farma: meldingen #WeSlikkenHetNietLanger tot 3 september mogelijk

Optima Farma roept apothekersassistenten op om tot 3 september melding te maken van praktijkproblemen in het kader van de actiecampagne #WeSlikkenHetNietLanger. Denk daarbij aan administratieve lasten, geneesmiddelentekorten en het afleveren van hulpmiddelen. ‘Met deze meldingen brengen onze assistenten de beleidsmakers beter op de hoogte van zaken waartegen zij in de praktijk aanlopen’, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. ‘Er moet natuurlijk geen kloof ontstaan tussen de theorie en de werkelijkheid’.

Lees verder

19 augustus 2021

IGJ over FMD-onderzoek: ‘Meeste apotheken zijn goed op weg’

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meldt dat de meeste apotheken goed op weg zijn met de controle op veiligheidskenmerken van geneesmiddelen. Dat concludeert de inspectie in een onderzoek op basis van een enquête onder alle apotheekhoudenden. Daaruit blijkt dat 94 procent is aangesloten op het controlesysteem. Apotheekhoudenden zijn verplicht sinds februari 2019 om verpakkingen te controleren op basis van de Europese verordening Falsified Medicines Directive (FMD). Voorts blijkt uit de enquête dat het percentage waarschuwingssignalen in de eerste helft van 2021 is gehalveerd naar 1 procent. De inspectie neemt contact op met apotheken die nog niet hebben gereageerd op de verplichte enquête.

Lees verder