Nieuws & actualiteit

31 mei 2018

Medische verklaring nodig bij meenemen opiumwetmiddelen naar buitenland

Patiënten die opiumwetmiddelen mee willen nemen naar het buitenland, hebben hiervoor een medische verklaring nodig. Afhankelijk van de bestemming is dit een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring met eventueel een Apostillestempel.

Lees verder

29 mei 2018

KNMP faliekant tegen tweedehands geneesmiddelen

De KNMP vindt dat hergebruik van geneesmiddelen níet de oplossing kan en mag zijn voor geneesmiddelenverspilling. Dat wordt met klem benadrukt door de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer. De suggestie om tweedehands geneesmiddelen te verstrekken aan patiënten die zich geen geneesmiddelen kunnen veroorloven door een gebrek aan geld, vindt de KNMP onverantwoord. Voorzitter van de apothekersorganisatie Gerben Klein Nulent: ‘Het verstrekken van tweedehandsgeneesmiddelen lijkt op het eerste gezicht verspilling tegen te gaan maar daarmee lopen patiënten grote gezondheidsrisico’s, met mogelijk ziekenhuisopname tot gevolg.’

Lees verder

29 mei 2018

Subsidieaanvraag van SectorplanPlus voor instroom en scholing

De tweede inschrijfronde voor SectorplanPlus van VWS is gestart. Werkgevers in zorg en welzijn kunnen meerjarige subsidie aanvragen voor opleidingsactiviteiten gericht op instroom en scholing van nieuwe en bestaande medewerkers. De MBO-opleiding tot apothekersassistent staat op de lijst van subsidiale opleidingen.

Lees verder

24 mei 2018

Klaar voor de AVG?

De nieuwe privacywet AVG brengt een aantal veranderingen met zich mee. Zoals de Functionaris Gegevensbescherming (FG), het verwerkingsregister en de verwerkersovereenkomsten. Ook in de apotheek zullen de wijzigingen die deze wet omvat de komende tijd stapsgewijs ingevoerd moeten worden.

Lees verder

24 mei 2018

StiPCO-dagen bieden scholing in de regio

Vier dagen, vier locaties, en vier goed gevulde programma’s: in september 2018 vinden de StiPCO-dagen plaats in Veldhoven, Zwolle, Egmond aan Zee en Rotterdam. Deelnemers kunnen op elke dag hun eigen programma samenstellen uit twintig workshops passend binnen het thema ‘De openbaar apotheker 2020: expert, coach en teamspeler’. Nu met vroegboekkorting.

Lees verder

23 mei 2018

6585 meldingen van levensbeëindiging in 2017

Er zijn 6585 meldingen gedaan van levensbeëindiging op verzoek of hulp bij zelfdoding in 2017. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2017 van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

Lees verder

23 mei 2018

Recall Accu-Chek Aviva en Accu-Chek Performa teststrips

Roche Diabetes Care Nederland BV heeft op 18 mei 2018 een recall in gang gezet op patiëntniveau voor Accu-Chek Aviva en Accu-Chek Performa glucoseteststrips.

Lees verder

22 mei 2018

Functionaris Gegevensbescherming voor de apotheek: nodig of niet?

Volgens de nieuwe privacywet AVG is het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming (FG) verplicht als op grote schaal bijzondere persoonsgegevens worden verwerkt. Maar de wet is onduidelijk over wat onder ‘grootschalig’ wordt verstaan. Dat leidt tot veel vragen onder apothekers. Aan de hand van vier factoren bepaalt de apotheker of het aanwijzen van een FG noodzakelijk is, zo blijkt uit nader juridisch advies dat is uitgevoerd in opdracht van de KNMP en uit contact met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Lees verder

17 mei 2018

Apothekers delen maandelijks 45.000 beveiligde berichten via Siilo

Apothekers die de gratis messenger-app Siilo gebruiken, versturen maandelijks zo’n 45.000 berichten. En ze zijn actief in ruim 80 groepen (ideaal voor casuïstiek). Dit blijkt uit gegevens van Siilo. ‘De cijfers tonen dat apothekers elkaar en andere zorgprofessionals weten te vinden via de app. Het is bovendien een mooie tool als je aan de verplichtingen van de AVG wilt voldoen’, aldus Frans Moss, Data Protection Officer voor de KNMP.

Lees verder