Nieuws & actualiteit

20 augustus 2018

KNMP: bijwerkingen prijsbeleid geneesmiddelen onacceptabel

Het prijsbeleid van geneesmiddelen kent onacceptabele bijwerkingen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent in Nieuwsuur. Hij reageert in het televisieprogramma op het relaas van een huisarts die klaagt over de voortdurende geneesmiddelentekorten in relatie tot het preferentiebeleid. ‘Geneesmiddelen in Nederland zijn te goedkoop geworden. Daardoor is ons land een oninteressante afzetmarkt geworden’, zegt Klein Nulent.

Lees verder

16 augustus 2018

Kwetsbaarheden in fax-functionaliteit HP printers

Onderzoekers van Check Point, een multinational in cybersecurity, hebben een beveiligingsadvies gepubliceerd over kwetsbaarheden in de fax-functionaliteit van HP Inkjet printers. HP heeft inmiddels updates beschikbaar gesteld.

Lees verder

16 augustus 2018

Poster beschikbaar: ‘Niet iedereen kan zomaar uw medicijnen ophalen…’

Op verzoek van de leden: de nieuwe KNMP-poster ‘Niet iedereen kan zomaar uw medicijnen ophalen…’. De poster helpt bij bewustwording onder patiënten. Medicatie of een actueel medicatieoverzicht mag alleen met toestemming van de patiënt aan derden verstrekt worden.

Lees verder

16 augustus 2018

Geen signalen bij veilige geneesmiddelen tijdens zwangerschap

Geneesmiddelen die veilig zijn tijdens gebruik bij kinderwens, zwangerschap en borstvoeding worden vanaf 1 september 2018 niet meer bewaakt in de G-Standaard. Hierdoor komt alleen een signaal naar boven in situaties waar actie nodig is, net als bij de rest van de medicatiebewaking. Dit om signaalmoeheid te voorkomen.

Lees verder

16 augustus 2018

Ruimere declaratievoorwaarden magistrale bereiding per 1 januari 2019

De deelprestatie (bijzondere) magistrale bereiding mag per 1 januari 2019 in rekening gebracht worden, zo stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit geldt ook als het geregistreerde UR-geneesmiddel in de handel verkrijgbaar is. De KNMP pleit hier al langer voor en steunt deze wijziging van harte.

Lees verder

16 augustus 2018

Week van de Alfabetisering bijna van start

Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. De week vindt plaats van 3 tot en met 9 september. De apotheek geeft zorg aan laaggeletterde patiënten. De checklist ‘Observaties in de apotheek’, ontwikkeld door de KNMP en Pharos, helpt de apotheek om te kijken of deze is ingesteld op laaggeletterden.

Lees verder

16 augustus 2018

Jacco Pesser kandidaat-bestuurslid LOA

Apotheker Jacco Pesser stelt zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie LOA. LOA-leden krijgen begin september een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat.

Lees verder

16 augustus 2018

Aanmelden bij Nationaal Medicijn Verificatie Systeem mogelijk

Apothekers kunnen zich vanaf heden aanmelden bij het Nationaal Medicijn Verificatie Systeem (NMVS). Vanaf 9 februari moeten volgens de Falsified Medicines Directive (FMD) alle Europese apotheken op zo’n systeem zijn aangesloten.

Lees verder

9 augustus 2018

Minister Bruins bij StiPCO-dag Rotterdam op 27 september

Minister Bruins van VWS heeft toegezegd aanwezig te zijn bij de laatste StiPCO-dag in Rotterdam op 27 september 2018. Hij houdt daar van 15.00 tot 15.30 uur een lezing over de openbaar apotheker als zorgverlener in de multidisciplinaire eerstelijns zorg.

Lees verder