Nieuws & actualiteit

24 december 2018

Apothekers in werkgroepen verantwoord wisselen

Apothekers nemen met andere stakeholders plaats in twee werkgroepen die zich buigen over verantwoord wisselen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) aan de Tweede Kamer in de voortgangsbrief geneesmiddelenbeleid.

Lees verder

21 december 2018

KNMP: rustig en veilig einde is uitgangspunt richtlijn euthanasie

Een rustig en veilig einde is het uitgangspunt van de richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding. Dit stelt de KNMP in reactie op de uitspraken in het programma EenVandaag op 20 december 2018 dat de methode in Nederland onnodige pijn zou veroorzaken. De basis van de richtlijn is dat de patiënt conform zijn of haar wens, op een rustige en veilige manier overlijdt.

Lees verder

20 december 2018

Patiënteninformatie met uitleg nieuwe regelingen 2019 beschikbaar

De KNMP heeft voor apothekers patiënteninformatie beschikbaar met een korte uitleg over de veranderingen waar apotheken en patiënten vanaf 1 januari 2019 mee te maken krijgen. Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%, er stromen een aantal geneesmiddelen uit het basispakket en de bijbetaling van geneesmiddelen verandert. De informatie verwijst naar Apotheek.nl, waar aanvullende informatie per 1 januari beschikbaar is.

Lees verder

20 december 2018

Meer duidelijkheid over magistrale bereiding

Het wordt voor apothekers per 1 februari 2019 mogelijk om een geoctrooieerd geneesmiddel te bereiden voor individuele patiënten. Met het besluit van minister Grapperhaus (J&V), mede namens minister Wiebes (EZK), kunnen apothekers geneesmiddelen bereiden voor direct gebruik ten behoeve van individuele patiënten.

Lees verder

20 december 2018

Regionale apothekersacties en petities gestart

Apotheekteams uit Leiden en omgeving hebben zich vandaag in protest verenigd op het parkeerterrein van Zorg en Zekerheid. Eerder deze week zijn Zoetermeerse apotheken een petitie gestart ter ondersteuning van hun brief aan minister Bruins. Het zijn lokale en regionale initiatieven die de zorgen over de toekomst van de apotheek reflecteren.

Lees verder

20 december 2018

KNMP Kennisbank bevat nieuwe functionaliteiten

De KNMP Kennisbank bevat een drietal nieuwe functionaliteiten. Gebruikers kunnen favoriete pagina’s opslaan, een eigen filterset instellen en hun geschiedenis bekijken. Deze functionaliteiten helpen bezoekers sneller hun informatie te vinden.

Lees verder

20 december 2018

FMD: groen licht voor NMVO-contract en aansluittermijn verlengd

Apotheken die zich voor 30 november 2018 hebben aangemeld bij de Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO), hebben tot het einde van het jaar de tijd om het contract met de NMVO te ondertekenen. De NMVO heeft op 17 december 2018 beleidsuitgangspunten geformuleerd over de aansprakelijkheid van apotheken in het kader van Falsified Medicines Directive (FMD). Deze Europese richtlijn wordt van toepassing op 9 februari 2019. De KNMP waardeert de toenadering van de NMVO ten aanzien van de bezwaren uit de sector.

Lees verder

20 december 2018

Recall valsartan Aurobindo

Aurobindo B.V. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om met onmiddellijke ingang een aantal valsartan bevattende producten uit de markt terug te roepen. De aanleiding is dat in deze producten te grote hoeveelheden N-nitrosodiethylamine (NDEA) zijn aangetroffen.

Lees verder

17 december 2018

KNMP in Kassa: patiëntveiligheid topprioriteit voor apothekers

Voor de KNMP geldt patiëntveiligheid als een absolute topprioriteit. Dit stelde voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie op zaterdag 15 december in een uitzending van Kassa over de teruggeroepen valsartan. ‘Het kan niet zo zijn dat Nederlandse patiënten vervuilde geneesmiddelen gebruiken.’

Lees verder