Nieuws & actualiteit

8 augustus 2018

Recall Bacicoline-B oordruppels (update)

Daleco Pharma BV roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met onmiddellijke ingang Bacicoline-B oordruppels flacon 7,5 ml terug op apotheekniveau.

Lees verder

8 augustus 2018

Advies CBG: Esmya mag weer beperkt worden toegepast, wel leverfunctieonderzoek nodig

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de indicatie van Esmya (ulipristalacetaat) ingeperkt en adviseert zorgverleners alleen patiënten te behandelen als de leverfunctie in orde is. Deze maatregelen vervangen de tijdelijke beperkende maatregelen die in februari 2018 uit voorzorg genomen zijn, tijdens de herbeoordeling.

Lees verder

6 augustus 2018

Zorginstituut: burgers betrekken bij geneesmiddelvergoeding basispakket

‘Zware paracetamol uit het basispakket, dat had ik nou wel willen voorleggen aan burgers.’ Dit zegt Arnold Moerkamp, bestuursvoorzitter van Zorginstituut Nederland in een nieuwsbericht van de NOS. Saillant is dat het kabinet op advies van het Zorginstituut onlangs heeft besloten om juist paracetamol, vitaminen en mineralen per 1 januari 2019 niet meer in het basispakket op te nemen. De KNMP heeft zich hier fel tegen verzet omdat het risico’s met zich meebrengt op onder meer zorgmijding en therapieontrouw.

Lees verder

6 augustus 2018

KNMP bij EenVandaag over terugroepactie valsartan

In een uitzending van EenVandaag van afgelopen zaterdag geven voorzitter Gerben Klein Nulent en apotheker Taco van Witsen toelichting op de terugroepactie van valsartan door de KNMP. Klein Nulent legt uit waarom de KNMP een stap verder is gegaan dan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Lees verder

2 augustus 2018

Harteraad steunt advies KNMP: lever vervuilde valsartan in

Harteraad, de patiëntenvereniging voor hart- of vaatpatiënten, steunt het advies van de KNMP om valsartan terug te brengen naar de apotheek. Deze patiëntvereniging heeft net als de KNMP zorgen geuit bij de betrokken instanties en organisaties.

Lees verder

2 augustus 2018

Omzettabel voor vervuilde valsartan uitgebreid met ACE-remmers

De KNMP en NHG hebben in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie de eerdere omzettabel valsartan uitgebreid met ACE-remmers. Het advies is om de patiënten met hypertensie die in het verleden geen bijwerkingen op een ACE-remmer hebben ervaren, om te zetten naar een ACE-remmer. Op deze wijze hopen de organisaties dat er voldoende AT-2-antagonisten beschikbaar blijven voor patiënten met hartfalen en patiënten die eerder bijwerkingen ervaarden.

Lees verder

2 augustus 2018

KNMP stelt standpunt op over passende afleverhoeveelheid

Een aflevertermijn van drie maanden wordt gehanteerd bij chronisch gebruik van geneesmiddelen door goed ingestelde patiënten, zo luidt het standpunt van de KNMP over passende afleverhoeveelheid. In voorkomende situaties kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

Lees verder

2 augustus 2018

Hitteplan van kracht in deel van het land

Het Nationaal Hitteplan geldt sinds donderdag 2 augustus in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. Dit melden het RIVM en de KNMI. Het hitteplan vraagt extra aandacht voor de risico's van hitte, met name voor kwetsbare groepen.

Lees verder

1 augustus 2018

Advies KNMP: vervuilde valsartan terug naar de apotheek

Persbericht | Het bestuur van de KNMP roept de Nederlandse apothekers op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De KNMP komt tot dit advies op basis van nieuwe informatie over de kwaliteit van dit geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, hartfalen en na een hartinfarct. De betrokken Nederlandse instanties zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Lees verder