Dit zijn de 10 best gelezen items van 2023

04 januari 2024
Opties

Met de start van het nieuwe jaar, werpt de KNMP een blik op de meest gelezen items van 2023, uiteenlopend van geneesmiddelentekorten tot de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs. Bekijk hieronder de 10 best gelezen nieuwsberichten.

Recordhoogte geneesmiddelentekorten: KNMP luidt noodklok

Begin januari 2023 publiceerde de KNMP een nieuwsbericht over de tekortencijfers rondom geneesmiddelen. Daaruit bleek dat het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland in 2022 is gestegen naar een schrikbarend recordhoogte. KNMP Farmanco kwam tot een aantal van 1514 in 2022, tegenover 1007 in 2021. Het schrikbarende record steeg in 2023 nog verder. Daarop luidde de KNMP de noodklok.  

Bredere beschikbaarheid UAD-geneesmiddelen

Een ander thema dat terugkomt in één van de best gelezen items is de bredere beschikbaarheid van de zogeheten Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. De KNMP wees onder meer door een brief aan de Tweede Kamer op de risico’s hiervan. “Een brede beschikbaarheid van UAD-geneesmiddelen maakt het voor apothekers ingewikkelder om het medicatieoverzicht van patiënten compleet te houden, en dus de medicatieveiligheid te borgen”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. 

VWS ziet definitief af van GVS-herberekening

In mei 2023 besloot Minister Kuipers (VWS) definitief af te zien van de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het voornemen tot modernisering van het GVS vindt zijn oorsprong in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. Daarin was een besparing opgenomen van 140 miljoen euro per jaar door middel van een aanpassing van het GVS. De KNMP maakte zich afgelopen jaren veel zorgen over nieuwe administratieve lasten en extra zorglasten die zouden voortkomen uit de GVS-herberekening. 

Toolkit Groene Apotheek

De KNMP bracht afgelopen jaar de toolkit Groene Apotheek uit. De toolkit bevat handvatten om apothekers te helpen bij het verduurzamen van de apotheek, praktijkvoering en farmaceutische zorg. In de toolkit staat onder meer informatie over de subsidiemogelijkheden en tips over het verminderen van energieverbruik in de apotheek. 

Bekijk de toolkit

Toolkit zichtbaarheid apotheker als medicatiespecialist

Een andere toolkit die in 2023 veelvuldig werd bekeken, is de toolkit zichtbaarheid. In de toolkit staan goede voorbeelden van collega-apothekers die zichzelf zichtbaar maken als medicatiespecialist. Verder kunnen apothekers tips vinden voor hun socialmediakanalen en voor het maken van video’s. Ook zijn er tools te downloaden voor het genereren van lokale publiciteit, waaronder templates persberichten en teksten met beelden voor sociale media. 

Bekijk de zichtbaarheidstoolkit

Baliekaart overzicht apotheekvergoeding per zorgverzekeraar

Net als in 2022 publiceerde de KNMP ook in 2023 een baliekaart die in één oogopslag inzichtelijk maakt hoe zorgverzekeraars de apotheekzorg in 2024 vergoeden. Het overzicht toont welke soorten farmaceutische zorg bij de lokale apotheek vergoed worden vanuit de basisverzekering. Een verandering in de baliekaart voor 2024, ten opzichte van het jaar ervoor, is dat patiënten bij geen enkele verzekeraar meer de keuze hebben om een bepaald (merk)geneesmiddel te kunnen gebruiken. Dat komt door een uitspraak van de rechter, waardoor geen bijbetaling mogelijk is. 

Themakalender 2024

Voor het tweede jaar op rij heeft de KNMP een themakalender ontwikkeld. De KNMP Themakalender 2024 geeft een overzicht van relevante themaweken – en dagen in 2024 waarmee apothekers en hun team aan de slag kunnen, online én offline. Bijvoorbeeld de Dag van de Apothekersassistent en de Week van Ons Water. Deze themakalender is onderdeel van de toolkit zichtbaarheid, die de KNMP beschikbaar stelt voor apothekers om te werken aan de eigen zichtbaarheid. 

LANA winnaar KNMP Zorginnovatieprijs 2023

Het nieuwsbericht over de  winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2023 is tevens één van de best gelezen items. Tijdens het KNMP Voorjaarscongres op 14 maart 2023 werd de winnaar bekendgemaakt: het Leids Academisch Netwerk Apothekers (LANA). Het LANA is een project gestart om informatie over oncologische patiënten uit het ziekenhuis bij openbaar apothekers te brengen. Kim Gombert-Handoko, ziekenhuisapotheker en één van de initiatiefnemers: “Met ons project ontvangen openbare apotheken maandelijks een automatisch beveiligd bericht wanneer patiënten in het ziekenhuis een oncologische infuustherapie krijgen. We geven ook informatie over welke zorg apothekers kunnen bieden aan deze patiënten. Bijvoorbeeld in de vorm van scholing.” 

Nieuwe adviezen hormonale anticonceptiva bij morbide obesitas

Per 1 maart 2023 zijn nieuwe adviezen beschikbaar voor hormonale anticonceptiva na bariatrische chirurgie en morbide obesitas. In het eerste jaar na bariatrische chirurgie is het voor vrouwen af te raden om zwanger te worden. Het is daarom van belang dat vrouwen effectieve anticonceptie gebruiken. Bij morbide obesitas is het advies om orale anticonceptiva of een hormoonspiraal te gebruiken. Als deze toedieningsvormen niet geschikt zijn, zijn de prikpil of het subcutane implantaat geschikt als alternatief.  

Bekijk alle adviezen

Tussentijdse aanpassing cao Apotheken 2021-2024

In 2023 werd een tussentijdse aanpassing van de cao Apotheken 2021-2024 vastgesteld. Eén van die aanpassingen is dat er per 1 januari 2024 een structurele loonsverhoging van 2,5% volgt. Dat geldt tevens voor de werknemers van de cao Gezondheidscentra, die per 1 juli 2023 zijn toegetreden tot de cao Apotheken.