De KNMP stelt een toolkit beschikbaar voor apothekers om te werken aan de eigen zichtbaarheid. Apothekers vinden in de toolkit tips, goede voorbeelden en tools om zichzelf en hun teams zichtbaar(der) te maken als medicatiespecialist. De toolkit krijgt regelmatig een aanvulling.

Vloggen over medicatieveiligheid
In 8 minuten alle highlights rondom medicatieveiligheid? Apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl vertelt erover in een vlog, waarbij hij een rondleiding geeft door zijn apotheek. De vlog is bedoeld voor zorgmedewerkers, maar laat eigenlijk iedereen kennismaken met het werk van een apotheker. Tevens is het een inspiratievoorbeeld voor collega-apothekers om ook aan de slag te gaan met zichtbaarheid. Marcel: “Apothekers die iets met dit onderwerp willen doen, maar niet goed weten hoe: ik ga graag met jullie in gesprek. Mijn opleiding ‘Zichtbaar’ zou daar goed bij kunnen helpen. Bekijk mijn website voor meer info en voor mijn contactgegevens.”

College over zichtbaarheid aan farmaciestudenten LUMC
Op initiatief van Arianna Pranger (ziekenhuisapotheker en docent) gaf apotheker Iris Zuydgeest een college over haar zichtbaarheid als medicatiespecialist aan farmaciestudenten van het LUMC. Hoe presenteer je jezelf op social media? En aan welke content kun je denken? Het college is live uitgezonden via Instagram. “Dit was echt heel leuk, waarom doen we dit niet vaker?”, aldus een van de studenten.
Benieuwd wat de studenten zelf met social media doen? Volg het Instagramaccount @farmaciegenie.

Zichtbaar via sociale media
Doordat hun berichten op Instagram en TikTok veel worden gevolgd, geliket en bekeken, zien jonge apothekers dit als ideale media om een groot publiek te laten zien wat het werk van een apotheker inhoudt, stelt Maxime Tjioe. Al zeker dertig jaar wordt gepoogd de zichtbaarheid van openbaar apothekers te vergroten, maar lange tijd had dat nauwelijks effect, constateert Maxime Tjioe, voorzitter van de zichtbaarheidscommissie van de VJA en werkzaam in apotheek De Venen in Stadskanaal.

Themakalender 2023
Online én offline aan de slag met bepaalde themaweken en -dagen in de apotheek, zoals de Valpreventieweek of Werelddiabetesdag? De KNMP stelt een overzicht beschikbaar van een aantal dagen en weken die interessant kunnen zijn om aandacht aan te besteden. Op deze pagina is per thema meer informatie te vinden.

Lokale publiciteit creëren
Apothekers kunnen in hun gemeente de lokale pers benaderen om zichzelf en hun team zichtbaar te maken bij inwoners. De KNMP biedt daarvoor een aantal tools aan. Zo zijn er gepersonaliseerde persberichten beschikbaar omtrent diverse onderwerpen. Ook zijn er berichten te downloaden voor de eigen sociale media kanalen. Met de tools kunnen apothekers lokaal de naamsbekendheid van hun apotheek vergroten en zichzelf profileren als medicatiespecialist.

25 tips om online zichtbaarheid te vergroten
Wil je je online zichtbaarheid als apotheker vergroten? Maak dan gebruik van de handleiding met 25 tips! De handleiding biedt handvatten om jouw eigen online zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier je eigen invulling aan geven door te kijken wat het meest effectief voor jouw volgers werkt. De focus ligt op Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter.

12 tips om LinkedIn snel en slim in te zetten
LinkedIn-strateeg Hanneke Andringa heeft 12 tips op een rij gezet voor apothekers om hun online zichtbaarheid op LinkedIn te verbeteren. De tips gaan over een profielfoto, achtergrondbeeld, kopregel en netwerk. Maar ook het gebruik van hashtags, het delen van berichten en 'taggen' komen aan de orde.
Apothekers zichtbaar in de media
Hieronder staat een aantal goede voorbeelden van apothekers die zichzelf zichtbaar hebben gemaakt als medicatiespecialist bij lokale media.
- Apotheker Jan-Hein Koops van het Sappemeer Medisch Centrum: Samenwerken voor de patiënt | Dagblad van het Noorden
- Hoe krijg ik mijn te hoge bloeddruk wél omlaag? Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord | Gezondheidsnet
- Ziekenhuisapotheker van UMCG wil medicatieveiligheid vergroten: 'Heb gemerkt hoeveel nog te verbeteren valt'
- Apotheken hebben elke dag ‘puzzel te leggen’ | RTV Noordoost Friesland
- Huisbezoek vanuit apotheek na ziekenhuisontslag voorkomt ernstige medicatieproblemen | Skipr
- In dit nieuwe medisch centrum nemen de ze wél de tijd voor je: ‘De patiënt staat centraal’ | Indebuurt Nijmegen
- Apotheker Prem Adhjen helpt Hindoestaanse Nederlandsers gezonder te zijn: 'Ze denken dat diabetes bij het leven hoort' | EenVandaag
- Voor iedereen dezelfde pil? Apotheker Sonja Keizers legt het uit | Gezondheidsnet
- Edese apothekers en huisartsen werken nauw samen: ‘Medicatie is geen snoepgoed’ | Ede Stad
- Apotheker Han Siem is bruggenbouwer tussen reguliere medicijnen en alternatieve medicatie | Leidsch Dagblad
- Zorgverleners versterken samenwerking | Noordwijkerhouts Weekblad
- Twentse zorgverleners werken samen voor COPD- en astmapatiënten: minder pufjes en meer lucht | De Stentor

Kleuters maken zelf een ‘recept’ klaar
Samen met de huisartsen en fysiotherapeuten uit zijn medisch centrum organiseerde de Helmondse apotheker Serkan Boskan een ‘eerstelijnsmiddagje’ voor de jongste basisschoolleerlingen. Even niet de dagelijkse routine, maar kleuters helpen om cetomacrogolcrème een kleurtje te geven en tabletjes te tellen. Boskan ontving vijftig kinderen in zijn apotheek.
Tips voor maken van video's
Met deze tips maak je eenvoudig je eigen video’s. Deze video’s kun je gebruiken voor je sociale mediakanalen, maar bijvoorbeeld ook voor je website. Wil je patiënten op een leuke manier een kijkje achter de schermen geven bij de apotheek? Ga dan aan de slag met deze handleiding!
“Wees niet bang, durf ook lollige content te maken”
Hoe breng je opgedane kennis tijdens de colleges farmacotherapie over op een lekenpubliek? Eerstejaars masterstudenten Farmacie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kregen de opdracht om content te plaatsen voor leken en werden voor korte tijd beheerder van het Instagram-account ‘Farmavoorjou’. Vijf studenten delen hun ervaringen. “Het is mooi om te zien dat je zo veel mensen kunt bereiken vanuit het apothekersvak.”
Inspiratievoorbeelden
- Kleuters ontdekken het vak van apotheker
- Compliment in beeld bij Apotheek de Eenhoorn
- Een kijkje achter de schermen bij de HagaApotheek
- Betere zorg zonder balie
- Apothekers Podcast met Harm Geers
- In gesprek over opioïden
- Combi-consult: samenwerking huisarts en apotheker
- Apotheker Petra Hoogland: ‘Een apotheker zonder nierfunctie-gegevens is als een kapper zonder schaar’
- Ellen doet letterlijk een boekje open over de apothekerswereld: ‘Mensen zien niet wat er aan de andere kant van de balie gebeurt’
- ‘Een apotheek is niet slechts een winkel waar je geneesmiddelen haalt’
Farmaceutisch consult met uw apotheker
'Ik laat patiënten zien dat ze een afspraak met mij kunnen maken voor een farmaceutisch consult', vertelt openbaar apotheker Abdallah Ali. 'Ik heb hiervoor een beeld gemaakt dat ik ophang als poster in de apotheek en toon op het wachtkamerscherm. Ook gebruik ik het beeld als advertentie in de lokale krant, en heb ik deze in mijn FTO-groep gedeeld. Zo wil ik patiënten laten weten dat ze voor vragen over medicatie bij hun apotheker terechtkunnen.'

“Laat anderen de kennis van de medicatiespecialist ervaren”
Zichtbaarheid staat bij Marcel van den Bosch-Niestijl hoog in het vaandel. De openbaar apotheker wil geneesmiddelgebruikers laten ervaren wat hij voor hen kan betekenen in goed passend gebruik van de middelen. “Een patiënt ervaart de meerwaarde van een apotheker pas echt wanneer hij zich zichtbaar opstelt als medicatiespecialist.”
Pod pillen: Instagram en podcast
De Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) heeft een Instagram-account en podcast: Pod pillen. Patiënten komen via beide kanalen meer te weten over medicijninformatie, apotheekverhalen en nieuws over apothekers en medicijnen. In de podcast ‘Pod pillen’ praten apothekers en ervaringsexperts over medicijnen en de apotheek. Van grappige verhalen tot onbegrijpelijke regelgeving. Interesse om als apotheker deel te nemen aan de podcast? Stuur dan een mail naar apotheker@vja.nu. Het Instagram-account kun je volgen via @podpillen.

Positieve reacties op witte jas
In zijn zoektocht naar meer zichtbaarheid trok Mujtaba Al Hadi een witte apothekersjas aan en ging aan de balie staan. Verrast door de positieve reacties van patiënten en zijn team blijft hij de jas voorlopig dragen. “Nu voel ik me meer zorgverlener.”

Campagne Waardevol advies van uw apotheker
De publiekscampagne 'Waardevol advies van uw apotheker' informeert geneesmiddelgebruikers over de vele handelingen die de apothekers en hun teams achter de schermen verrichten. Bij de uitgifte van het geneesmiddel krijgen patiënten vervolgens een waardevol advies, zodat ze het middel goed en veilig kunnen gebruiken. KNMP-leden kunnen de posters kosteloos bestellen. Er zijn ook narrowcasts beschikbaar voor het wachtkamerscherm in de apotheek.

‘Zichtbaarheid laat zich niet bedenken of plannen’
Bewustwording creëren onder burgers over het werk van de apotheker betekent niet de straat opgaan en luidkeels verkondigen wat je allemaal doet achter de schermen, vindt Elze Alons, een van de ambassadeurs van de zichtbaarheidscampagne van de Vereniging van Jonge Apothekers. “Je laat het dagelijks zien in de praktijk.”