Verspilling voorkomen

Opties

De apotheker spant zich in om het milieu zo min mogelijk te belasten ten gevolge van werkzaamheden die onder zijn verantwoordelijkheid worden verricht (Beroepscode). Het voorkomen van zorggebruik door preventie en door de inzet op passende zorg levert de meeste milieuwinst op: er vindt geen (zinloze) behandeling plaats, waardoor bespaard wordt op materialen, energie en op reisbewegingen naar de zorgverlener; dit leidt tot minder geneesmiddelgebruik, minder afval en minder CO2-uitstoot.

 

Als geneesmiddelen nodig zijn, moet zo veel mogelijk voorkomen worden dat afgeleverde geneesmiddelen niet (volledig) gebruikt worden. Lag er bij eerdere programma’s tegen verspilling in de zorg de nadruk vooral op verminderen van zorgkosten, nu speelt nadrukkelijk het verminderen van milieubelasting een rol. Zorg gericht op preventie (leefstijl), goed gebruik van medicatie en gepaste hoeveelheden medicatie kunnen verspilling terugdringen.

Apothekers spelen een belangrijke rol in het voorkomen van verspilling van geneesmiddelen door het maken van afspraken over gepast voorschrijven, door gepast te verstrekken en door het bevorderen van goed gebruik.

In het kader van de Green Deal wordt medicatieverspilling in kaart gebracht in ziekenhuizen, instellingen (onder andere
 VVT en GGZ) en openbare apotheken. In relatie tot het distributiemodel worden oorzaken van deze verspilling geïdentificeerd. Succesvolle initiatieven om geneesmiddelverspilling tegen te gaan worden geïnventariseerd, gedeeld en gefaciliteerd bij de implementatie.

Bekijk de inspiratiegids 'Verspil geen Pil' voor een mooi overzicht van alle spelers en hun rol bij het tegengaan van verspilling.

Inspiratiegids 'Verspil geen pil'
Pagina laatst bijgewerkt op 10 april 2024