Nieuwe coronamaatregelen: geen sluitingsplicht voor apotheken

15 november 2021
Opties

Apotheken zijn niet verplicht om te sluiten tussen 20.00 en 06.00. Dat maakt demissionair minister De Jonge bekend in een Kamerbrief over de nieuwe coronamaatregelen per 13 november 2021. Voor de essentiële detailhandel geldt een sluitingsplicht. Verder wordt – nadat het parlement daarover heeft gestemd - de anderhalve meter afstandsnorm weer een verplichting.

In tegenstelling tot detailhandel geldt dus voor zorglocaties zoals apotheken geen beperking op de sluitingstijden. Voor de zogeheten essentiële detailhandel, waaronder supermarkten, drogisterijen en winkels in zorg- en welzijnshulpmiddelen, geldt wel een sluitingsplicht tussen 20.00 en 06.00. Overige detailhandel moet gesloten zijn tussen 18.00 en 06.00.

Verder wordt de anderhalve meter afstandsnorm opnieuw geïntroduceerd. Daarmee wordt het dringende advies zo snel mogelijk weer een plicht. Hiervoor wordt een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) opgesteld; die vervolgens in de Tweede- en Eerste Kamer in stemming wordt gebracht. Het kabinet roept op om de 1,5 meter afstand alvast toe te passen.

Tevens gaat het quarantaine advies ook gelden voor huisgenoten van besmette personen en voor huisgenoten die als immuun worden beschouwd op basis van volledige vaccinatie of een doorgemaakte infectie. Het RIVM adviseert om op de vijfde dag van de quarantaine te testen. Als de testuitslag negatief is, mag iemand uit quarantaine.

Later deze week, mogelijk na de ministerraad op 19 november, wordt een wetsvoorstel openbaar over de verbreding van de inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB). Mogelijk krijgt de werkgever in aantal sectoren een bevoegdheid om het CTB toe te passen op werklocaties aan zowel werknemers als bezoekers. Dit exacte inhoud van het voorstel moet nog worden uitgewerkt. 

Over de boostervaccinatie

Alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder komen in aanmerking voor een boostervaccinatie, aldus demissionair minister De Jonge in een Kamerbrief over het versnellen van deze vaccinatie. Volgens de bewindspersoon kan een boostervaccinatie pas worden gegeven als de volledige vaccinatie minimaal zes maanden geleden is afgerond.

In eerste instantie wordt begonnen met het vaccineren van 60-plussers en bewoners van zorginstellingen, en een eerste groep zorgmedewerkers met direct patiëntencontact (zoals in de ziekenhuizen). Dit betreft een groep mensen van in totaal 5,5 miljoen mensen. Gezien de minister aangeeft dat alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder in aanmerking komen, volgen mogelijk op een later moment zorgmedewerkers uit andere zorgsectoren, zoals uit de apotheekzorg. De GGD’en beginnen op 19 november met het vaccineren van mobiele 80-plussers.

Lees de Kamerbrief over de coronamaatregelen per 13 november

 

 

Bekijk het dossier Coronavirus