De farmaceutische zorg staat voor grote uitdagingen, van aanhoudende geneesmiddelentekorten tot personeelsschaarste. De KNMP heeft op 27 juni een brief gestuurd aan de programmacommissies van de verschillende politieke partijen, met een visie op een toekomstbestendige farmaceutische zorg. Deze brief, zie onderaan dit bericht, benadrukt de cruciale rol van de openbaar apotheker en doet concrete voorstellen voor verbetering.
In de aanloop naar de verkiezingen is het essentieel dat de farmaceutische zorg hoog op de politieke agenda komt te staan. De KNMP heeft daarom de programmacommissies van de politieke partijen gewezen op drie kernpunten die van vitaal belang zijn voor een toegankelijke, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige eerstelijnszorg.
De onmisbare rol van de openbaar apotheker
Ten eerste benadrukt de brief de goede farmaceutische zorg die openbaar apothekers leveren. Zoals ook beoogd in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Aanvullend Zorg en Welzijns Akkoord (AZWA), speelt de apotheker een sleutelrol in de medicatieveiligheid voor patiënten. Door medicatiebeoordelingen en consulten wordt de continuïteit en kwaliteit van farmaceutische zorg geborgd. Dit heeft allerlei voordelen op het gebied van medicatiebewaking, therapietrouw en het genereert aanzienlijke besparingen elders in de zorgketen door het voorkomen van medicatie gerelateerde dure ziekenhuisopnames.
Om dit te realiseren, pleit de KNMP voor een patiëntgebonden bekostigingsmodel dat zorgverlening centraal stelt. Ook is financiële ruimte voor structurele investeringen noodzakelijk, onder meer voor digitale ondersteuning en preventieve zorgprogramma’s. Het is van groot belang dat de overheid erkent dat investeringen in farmaceutische zorg aantoonbaar leiden tot kostenbesparingen in de gehele zorgketen.
Structurele aanpak van geneesmiddelentekorten
Een tweede, nijpend probleem zijn de geneesmiddelentekorten. Ondanks lichte verbeteringen blijven deze zorgwekkend hoog en treffen ze miljoenen Nederlanders. Dit zet de toegankelijkheid van geneesmiddelen ernstig onder druk en maakt het voor apothekers steeds complexer om alternatieven te vinden.
Wij stellen daarom concrete maatregelen voor, waaronder het behoud van een breed vergoedingenpakket voor essentiële medicatie en het voorkomen dat geneesmiddelen uit het basispakket worden gehaald. Daarnaast is het cruciaal dat eenzijdige focus op financiële besparingen ten koste van kwaliteit en beschikbaarheid wordt vermeden. De KNMP pleit voor evenwichtige vergoedingen, flexibilisering van het preferentiebeleid, verdere uitbouw van een Nationale Geneesmiddelenreserve en stimulering van productie in Nederland en West-Europa.
Integrale aanpak van de arbeidsmarktproblematiek
Tot slot vraagt de KNMP aandacht voor de arbeidsmarktproblematiek in de apotheeksector. De acute personeelstekorten, zowel van apothekers als apothekersassistenten, vereisen dringend overheidsbetrokkenheid.
De voorstellen omvatten het garanderen van een marktconforme beloning door adequate toedeling van OVA-gelden, investeren in opleidingscapaciteit, het creëren van een structureel programma voor het terugdringen van administratieve lasten, en het ontwikkelen van stimuleringsprogramma’s voor werving en behoud van zorgpersoneel.
De KNMP is ervan overtuigd dat opname van deze thema’s in de verkiezingsprogramma's van politieke partijen essentieel is voor een toekomstbestendig, toegankelijk en efficiënt zorgstelsel voor alle Nederlanders.
- Brief aan de programmacommissies d.d. 27 juni 2025.pdf Downloaden
- One pager verkiezingsitems.pdf Downloaden