KNMP licht richting geneesmiddelendebat tekorten en zorgfunctie apotheek toe

16 maart 2023
Opties

De KNMP licht richting het Tweede Kamerdebat over het geneesmiddelenbeleid van 22 maart 2023 de geneesmiddelentekorten en de zorgfunctie van apotheken toe. Dat doet de apothekersorganisatie middels een brief en in persoonlijke afspraken met Tweede Kamerleden. Zo geeft de KNMP meer toelichting op de dagelijkse last die patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden van de tekorten. In de contacten worden oplossingen daarvoor aangedragen. Daarbij wordt ook benadrukt dat onder meer deze last de verdere ontwikkeling van de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg in de weg zit.

Minister Kuipers (VWS) heeft aangegeven de urgentie en de verantwoordelijkheid te voelen om ‘alles te doen’ wat in zijn macht ligt om de geneesmiddelentekorten waar mogelijk op te lossen en/of te voorkomen. De bewindspersoon gaat onder meer met zorgverzekeraars in gesprek over de effecten van het inkoopbeleid. Volgens de minister neemt in de huidige markt het risico op nadelige neveneffecten toe. KNMP-voorzitter Aris Prins: “Zo’n veertig geneesmiddelen zijn bij alle zorgverzekeraars als preferent, als voorkeursmiddel, aangewezen. Dat brengt risico’s met zich mee. Cijfers van de SFK leren dat 3,2 miljoen medicijngebruikers afhankelijk zijn van één fabrikant.” De KNMP is benieuwd of de minister de eerder verzochte modernisering van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars voorstaat.

Daarnaast vraagt de KNMP aandacht voor de - eerder uitgestelde - herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem per 1 januari 2024. “De intentie om geneesmiddelen betaalbaar te houden, begrijpen we uiteraard. Maar is er ook voldoende oog voor de bijeffecten die mogelijk straks bij patiënten en zorgverleners terechtkomen?”, aldus voorzitter Prins. Als een fabrikant zijn prijs niet onder de nieuwe vergoedingslimiet verlaagt, leidt dat tot een bijbetaling voor de patiënt. Ook is het mogelijk dat de patiënt gaat wisselen naar een geneesmiddel dat wel onder de vergoedingslimiet ligt. Samen met de koepels van voorschrijvers biedt de KNMP aan om opnieuw constructief in gesprek te gaan over de modernisering. Daarin kan bijvoorbeeld nagedacht worden over nieuwe criteria voor een effectieve clusterindeling, ten behoeve van patiënten en zorgverleners.

“In onze optiek zitten deze dossiers de verdere ontwikkeling van de rol van de apotheker in de weg”, schrijft de KNMP-voorzitter in zijn brief aan de Tweede Kamerleden. De openbare apotheek vormt de meest laagdrempelige zorgvoorziening in de wijk. Mensen, die steeds langer thuis blijven wonen, lopen zonder afspraak de apotheek binnen. Het landelijk dekkend netwerk van openbare apotheken kan meer ingezet worden voor preventie om ziekte en zwaardere zorgbehoeften te voorkomen. Denk daarbij aan verdere begeleiding bij gepast geneesmiddelgebruik, stoppen of minderen van medicatie, leefstijlverandering. De KNMP is benieuwd hoe minister Kuipers de uitbreiding van zorgtaken van apotheken voor zich ziet.

Het debat met minister Kuipers over het geneesmiddelenbeleid is op woensdag 22 maart om 10.00 uur live te volgen op de website van de Tweede Kamer.

Lees de brief aan de Tweede Kamerleden