Herziene KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus type 2 geautoriseerd

18 januari 2024
Opties

De herziene KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus type 2 is geautoriseerd. De herziene richtlijn ondersteunt de openbaar apotheker bij het verlenen van farmaceutische zorg aan patiënten met diabetes in de eerstelijns ketenzorg. Goede diabeteszorg vereist samenwerking van een lokaal multidisciplinair team. De KNMP-richtlijn Diabetes is vastgesteld in oktober 2023.

De KNMP-richtlijn Diabetes uit 2023 is gewijzigd ten opzichte van de richtlijn uit 2019. De belangrijkste wijzigingen zijn gemaakt rondom farmacotherapie, het format van de richtlijn, consultvoering en patiëntaanbevelingen. Daarnaast bevat de KNMP-richtlijn Diabetes meerdere kernaanbevelingen, waaronder voor ketensamenwerking, individuele patiëntenzorg, farmacotherapie en veilig gebruik. Ook gaat de richtlijn in op bevorderende en belemmerende implementatiefactoren.

Belangrijkste wijzigingen

  • Farmacotherapie
    De farmacotherapie is herzien op basis van de actuele behandelrichtlijnen en inzichten. De farmacotherapeutische behandeling van diabetes type 2 is sterk in beweging. Er zijn sinds 2019 veel bestaande behandelrichtlijnen van andere beroepsgroepen aangepast.
  • Format richtlijn
    Een aantal onderdelen in de richtlijn is omgezet in modules, zodat het mogelijk is om op specifieke onderdelen te actualiseren. Deze modules bevatten kennisintensieve inhoud die veel aan verandering onderhevig is, zoals de stappenplannen binnen de farmacotherapeutisch behandelingen, het geneesmiddelaanbod en patiëntinstructies.
  • Consultvoering
    In de herziene richtlijn is de consultvoering geordend en opgebouwd vanuit de patient journey die een mens met diabetes aflegt. De aard en inhoud van het consult wordt bepaald door de zorgvraag en de fase waarin de patiënt zich bevindt.
  • Patiëntaanbevelingen
    In de richtlijn zijn voor het eerst patiëntaanbevelingen opgenomen. Deze patiëntaanbevelingen zijn ontwikkeld in dialoog met diabetespatiënten en met de Diabetes Vereniging Nederland.

Afscheid van richtlijnklapper

De KNMP neemt afscheid van de richtlijnklapper Farmaceutische Zorg, ook bekend als de ‘oranje klapper’. De richtlijnklapper bevat samenvattingskaarten van alle KNMP-richtlijnen uit de Professionele Standaard. De samenvatting van de KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus type 2 wordt online aangeboden, maar wordt niet meer als ‘kaart’ uitgegeven. Ook zullen nieuwe KNMP-leden de richtlijnklapper niet meer ontvangen.

  • Samenvatting KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus.pdf Downloaden