CBG: 'Zeer zeldzame kans op ruggenmergontsteking na AstraZeneca of Janssen vaccin'

18 januari 2022
Opties

Er is een zeer zeldzame kans op de ruggenmergontsteking myelitis transversa na een vaccinatie met het coronavaccin van AstraZeneca (Vaxzevria) of Janssen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op haar website. Zorgverleners moeten volgens het CBG letten op symptomen van myelitis transversa, zodat de diagnose tijdig wordt gesteld en de behandeling op tijd kan starten. Tot en met 9 januari 2022 zijn in bij bijwerkingencentrum Lareb in totaal 7 meldingen ontvangen van myelitis transversa.

Transverse myelitis wordt door het CBG beschreven als een zeldzame neurologische aandoening door een ontsteking van een of beide kanten van het ruggenmerg. “Het kan zorgen voor zwakte in de armen of benen, gevoelsstoornissen (zoals tintelingen, gevoelloosheid, pijn of verlies van pijngevoel) of blaas- of darmproblemen”, schrijft het CBG. Het Europese bewakingscomité PRAC adviseert om hiervoor te waarschuwen in de productinformatie.

Eerder vroeg het CBG aandacht voor de zeer zeldzame bijwerking van trombocytopenie in combinatie met trombose bij het AstraZeneca-vaccin. Uit een evaluatie blijkt dat de meeste gevallen van deze zeer zeldzame bijwerking voorkomen na de eerste prik. In de zomer van 2021 schreef het bewakingscomité PRAC al dat mensen geen tweede vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin moeten ontvangen als zij na de eerste vaccinatie deze bijwerking van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes kregen.

> Lees meer op de website van het CBG over myelitis transversa