CBG: Geen tweede vaccin met AstraZeneca bij trombocytopenie in combinatie met trombose

02 juni 2021
Opties

Mensen moeten geen tweede vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin (Vaxzevria) ontvangen als zij na de eerste vaccinatie de zeer zeldzame bijwerking kregen van trombocytopenie in combinatie met trombose. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op haar website. Voorts adviseert de medicijnautoriteit zorgverleners om alert te zijn op symptomen van trombocytopenie in combinatie met trombose na het eerste vaccin van AstraZeneca. Wie binnen drie weken na de eerste vaccinatie tekenen van trombocytopenie vertoont, moet actief worden onderzocht op trombose, en omgekeerd.

Het CBG geeft aan dat de contra-indicatie is toegevoegd aan de productinformatie van het vaccin. In zeer zeldzame gevallen is na vaccinatie met AstraZeneca een combinatie gezien van trombocytopenie en trombose. Patiƫnten die na het eerste vaccin klachten zoals kortademigheid, pijn op de borst, ernstige of aanhoudende hoofdpijn en wazig zien en een zwelling van de benen ervaren, moeten direct medische hulp inroepen.

AstraZeneca stuurt in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een brief over de contra-indicatie richting zorgverleners, waaronder openbare apothekers (ook poliklinisch). Verder wordt de productinformatie en de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin aangepast met deze aanvullende informatie.

Lees meer op de CBG-website