Als commissielid speel je een belangrijke rol in het toezicht houden op de opleiding tot openbaar apotheker. Samen met je collega’s waarborg je dat aios zich in een veilige en leerzame omgeving kunnen ontwikkelen tot bekwame zorgverleners. Heb jij een scherp analytisch denkvermogen, ervaring met het opleiden van aios en affiniteit met wet- en regelgeving binnen de openbare farmacie? Dan is deze functie iets voor jou!
Het doel van de Specialisten Registratie Commissie (SRC) is om toezicht te houden op de kwaliteit van de opleiding en om te zorgen dat openbaar apothekers worden opgeleid in een veilige omgeving, waarbij alle facetten van het openbaar apothekerschap geleerd kunnen worden. Een omgeving waar de apotheker in opleiding tot specialist (aios) tijd en ruimte heeft om voldoende bekwaamheid te ontwikkelen, zodat de kwaliteit van het generalistische beroep van openbaar apotheker en van de farmaceutische zorg in Nederland in stand blijft. De taken van de SRC zijn vastgelegd in de Regeling Specialismen Farmacie.
De Specialisten Registratie Commissie (SRC) bestaat uit twee kamers: één voor de ziekenhuisfarmacie (SRC-ZF) en één voor de openbare farmacie (SRC-OF). De Specialisten Registratie Commissie, kamer Openbare Farmacie (SRC-OF) zoekt een nieuw commissielid per oktober 2024.
Iedereen in Nederland moet erop kunnen vertrouwen dat de openbaar apotheker hen zorg en advies verleent, waartoe hij ook bevoegd en bekwaam is. Daarom is de openbare farmacie een wettelijk erkend specialisme en is registratie als openbaar apotheker verplicht.
Functie
De SRC-OF is op zoek naar een commissielid die:
- is geregistreerd als openbaar apotheker;
- momenteel een aios opleidt of daar recente ervaring mee heeft;
- beschikt over analytisch denkvermogen;
- enthousiast en doortastend is;
- affiniteit heeft met het KNMP beleid op gebied van de vervolgopleiding;
- affiniteit heeft met wet- en regelgeving specialisme openbare farmacie en wet BIG.
Het betreft een aantrekkelijke functie in de kern van de openbare farmacie. Daarom bieden wij:
- een verantwoordelijke functie, waarin je als commissielid actief kunt bijdragen aan de kwaliteit van het vak en de opleiding tot openbaar apotheker;
- directe betrokkenheid bij de deskundigheidsbevordering van de openbaar apotheker;
- een passende vergoeding.
Kernactiviteiten
In Nederland zijn ongeveer 3.000 openbaar apothekers ingeschreven in het specialistenregister van de SRC-OF. Ongeveer 1100 opleidingsapotheken zijn erkend om de opleiding tot openbaar apotheker te verzorgen. In iedere erkende opleidingsapotheek werkt minimaal 1 erkende opleider (tevens openbaar apotheker).
Jaarlijks ontvangt de SRC-OF ruim 1.000 individuele aanvragen, die allemaal binnen de wettelijke termijnen worden afgehandeld. Dit zijn aanvragen van aiossen, openbaar apothekers en apotheken. De meeste aanvragen betreffen herregistratie in het specialistenregister, en erkenningsaanvragen van opleiders en opleidingsapotheken. Alle erkenningsaanvragen worden besproken in de SRC-OF vergadering, waar ook de besluiten worden genomen. Over de verzoeken met bijzondere aspecten wordt ook besloten door de SRC-OF.
In 2021 is de opleiding tot kaderapotheker van start gegaan. De kaderapotheker wordt opgenomen in de Regeling Specialismen Farmacie (RSF) in 2023. De SRC-OF beheert het opleidingsregister en houdt toezicht op de opleiding tot kaderapotheker.
Bijeenkomsten
De SRC-OF komt 7 keer per jaar bijeen om besluiten te nemen in de reguliere SRC-vergadering. Daarnaast is er 1 á 2 keer per jaar een bijeenkomst samen met de visitatiecommissie van de SRC-OF. Op verzoek nemen leden van de SRC-OF deel aan werkgroepen die inhoudelijk raakvlakken hebben met het werkveld van de SRC-OF. Aanwezigheid bij de vergaderingen wordt verwacht, evenals een actieve inzet van commissieleden voorafgaand, tijdens en buiten de vergaderingen.
Overige informatie
- De SRC-OF bestaat uit 11 leden, waarvan 3 adviserende leden. De huidige samenstelling is te vinden op de website van de KNMP.
- Vergaderingen vinden afwisselend op maandag- of dinsdagochtend plaats. We vergaderen overwegend digitaal. Tenminste twee keer per jaar wordt op locatie vergaderd (Utrecht).
- Tijdsduur per vergadering: ca. 3 uur, exclusief voorbereidingstijd. Voorbereidingstijd per vergadering is 4 tot 6 uur. De stukken zijn altijd minimaal 10 dagen voor de vergadering beschikbaar.
- De benoeming is voor een periode van 4 jaar met de mogelijkheid om éénmaal te worden herbenoemd als commissielid.
Belangstelling?
Stuur je cv en motivatie naar d.frijlink@knmp.nl. Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact op met Dick Frijlink, secretaris SRC-OF a.i., telefoonnummer 06 41 83 72 58 of d.frijlink@knmp.nl.
De procedure bestaat uit een gesprek met de voorzitter en secretaris van de SRC-OF en een bestuurslid van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO). De WSO draagt de kandidaat voor ter benoeming aan het KNMP bestuur.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.