Maandag 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Elk jaar organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze dag om meer aandacht te vragen voor (virale) hepatitis. Voor internist-infectioloog Kasper Wilting van Treant aanleiding om vijf feiten en fabels over hepatitis op een rijtje te zetten. “Je kunt het overal oplopen, in Nederland en op vakantie in het buitenland.”
“Wees er alert op dat je makkelijk hepatitis kunt oplopen”, stelt Kasper Wilting, gespecialiseerd in onder meer virale hapatitis.”Vaak merk je er niets van, maar je kunt wel anderen besmetten.” Daarom zijn oproep om hepatitis te voorkomen: “Was altijd je handen na het toilet en vóór het eten, eet geen rauw of halfgaar vlees, laat je door de GGD adviseren als je naar een risicogebied reist en ga bij twijfel over klachten naar de huisarts.”
Hepatitis betekent letterlijk leverontsteking: FEIT!
“Hepatitis komt uit het Grieks en betekent letterlijk leverontsteking. Hepatitis kan onder andere worden veroorzaakt door een virus. Als dit het geval is spreken we over virale hepatitis.”
Virale hepatitis is besmettelijk: FEIT!
“Virale hepatitis is besmettelijk en is onder te verdelen in hepatitis A, B, C, D en E en nog meer varianten. De ziekte wordt op verschillende manieren overgebracht. Hepatitis A en E zit in de ontlasting van een besmet persoon. Als iemand na het toiletbezoek zijn handen niet goed wast, kunnen virusdeeltjes via handen, eten of drinken bij een ander terechtkomen. Hepatitis A en E kun je ook krijgen via besmet voedsel. Wees daarom altijd -en vooral op vakantie in (sub)tropische landen en in landen rond de Middellandse Zee, zoals Turkije en Marokko- voorzichtig met wat je eet. Eet geen rauw voedsel, vermijd ijsblokjes in drankjes en drink water uit betrouwbare bronnen (of flessenwater). Hepatitis B en C kun je oplopen via bloed-bloedcontact, bijvoorbeeld bij onveilige seks of het zetten van een tatoeage of piercing met niet-steriele naalden.”
Van hepatitis word je direct ziek als je besmet bent: FABEL!
“Nee, je wordt niet direct ziek na besmetting met hepatitis. De incubatietijd is de tijd tussen het moment van besmetting en de eerste klachten. Tijdens die periode merk je vaak nog niets, maar vooral bij hepatitis A en B kun je al besmettelijk zijn voordat je klachten hebt. Daarom is goede hygiëne altijd belangrijk. Sommige patiënten worden zelfs helemaal niet ziek en hebben dan niet door dat ze hepatitis hebben. Hepatitis B kan een chronische ziekte worden, zonder dat je dat weet.”
Hepatitis is niet gevaarlijk: FABEL!
“De lever wordt door hepatitis tijdelijk of blijvend aangetast en kan zijn werk niet meer goed doen. Dat kan allerlei nare gevolgen hebben. Er kan littekenweefsel ontstaan in de lever. Hierdoor werkt de lever steeds minder goed. We spreken dan van leverfibrose. Zonder behandeling kan leverfibrose zich verder ontwikkelen tot cirrose. Bij cirrose werkt de lever vrijwel niet meer. Dit kan leiden tot vocht in de buik, gevaarlijke bloedingen in de slokdarm en zelfs leverkanker.”
Voor de behandeling van virale hepatitis kan ik alleen behandeld worden in een gespecialiseerd centrum: FEIT!
“Mensen met hepatitis kunnen bij Treant terecht in het Infectiecentrum. Hier werken infectiologen en maag-darm-lever artsen die speciaal geschoold zijn in virale hepatitis. Bij een vermoeden van virale hepatitis komen mensen via de huisarts bij Treant. Met speciale apparatuur onderzoeken we de lever op leverfibrose of cirrose. Als het nodig is, starten we een behandeling bij Treant.”