RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruidensupplementen

Opties

Voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kunnen schadelijk zijn. Tabernanthe iboga kan zelfs dodelijk zijn. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, dat adviseert producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.

Tabernanthe iboga kan het hartritme verstoren en in het ergste geval kunnen gebruikers hieraan overlijden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, meldt het RIVM.
Wereldwijd zijn er tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder ook een paar gevallen in Nederland. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, acute psychose, epileptische aanvallen en hallucinaties.
Omdat de effecten zeer ernstig kunnen zijn en kunnen optreden bij het gebruik volgens de verpakking, adviseert het RIVM om geen supplementen met Tabernanthe iboga te gebruiken.

Vergiftigingen

Naar de schadelijke effecten van Ashwagandha is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan, wel hebben artsen zowel uit Nederland als andere landen vergiftigingen gemeld bij mensen die deze supplementen hebben ingenomen. Daarbij ging het vooral om schadelijke effecten in de lever.

Omdat de effecten ernstig kunnen zijn en kunnen voorkomen bij gebruik volgens de verpakking, adviseert het RIVM om geen voedingssupplementen met Ashwagandha te gebruiken. Bij gebrek aan informatie wordt aangenomen dat de conclusie voor voedingssupplementen ook voor thee geldt.

Verlammingsverschijnselen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Huperzia serrata schadelijke effecten kan veroorzaken. Gebruikers kunnen last krijgen van spierverzwakking, buikkrampen, diarree, toegenomen speekselproductie, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen. Ook zijn er aanwijzingen dat dit kruid schadelijk is voor het ongeboren kind.
Deze gezondheidseffecten kunnen al ontstaan als mensen de hoeveelheid gebruiken die staat vermeld op de verpakking, aldus het RIVM, dat daarom adviseert geen voedingssupplementen met Huperzia serrata te gebruiken.

Verkoop

Het is onbekend hoeveel mensen deze kruiden gebruiken. Voedingssupplementen met Huperzia serrata of Tabernanthe iboga worden vooral online verkocht. Producten met Ashwagandha zijn ook in drogisterijen verkrijgbaar, en thee met Ashwagandha is vooral online te koop. Het RIVM voert deze risicobeoordelingen uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Pagina laatst bijgewerkt op 21 maart 2024