Pijnlijke borstvoeding mogelijke bijwerking van triptanen

Opties

Pijnlijke borsten zijn een mogelijke bijwerking van triptanen. Kenniscentrum Moeders van Morgen Lareb onderzoekt deze en andere meldingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding geven.

Ook pijnlijke tepels, een pijnlijke toeschietreflex en minder melkproductie zijn gemeld bij vrouwen die borstvoeding geven en triptanen krijgen. In totaal gaat het om 26 meldingen, waarbij de klachten in het merendeel van de gevallen ontstonden na toediening van sumatriptan (22). De andere meldingen gingen over naratriptan (2), rizatriptan (1) en eletriptan (1).

Een mogelijke verklaring voor deze bijwerking is de vasoconstrictieve werking van triptanen, volgens Moeders van Morgen Lareb. Dit zou in de borsten onprettige pijnklachten kunnen geven. Daarnaast beïnvloeden triptanen mogelijk de hormonen die betrokken zijn bij borstvoeding. Hierdoor zou tijdelijk de melkproductie kunnen verminderen.

Moeders van Morgen Lareb is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap, borstvoedingsperiode en spermatogenese.

Pagina laatst bijgewerkt op 24 april 2024