Ouders onvoldoende op de hoogte van noodzaak preventieve mondzorg kind

Opties

Slechts 56% van de ouders weet dat mondhygiënisten kunnen helpen om de mond van hun kind gezond te houden, en slechts 23% is op de hoogte van de rol die mondhygiënisten spelen bij het aanleren van mondverzorging bij baby’s. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Mondhygiënisten (NVM).  

Kinderen die vanaf de doorbraak van hun eerste tand (gemiddeld rond zes maanden) met hun ouders regelmatig naar de mondhygiënist gaan, hebben later minder vaak last van gaatjes en andere mondproblemen.

De cruciale barrières voor een bezoek aan de mondhygiënist zijn een gebrek aan kennis over de meerwaarde van preventieve mondzorg, financiële overwegingen, angst en algemene onbekendheid met mondzorg, zo blijkt uit het onderzoek. Ook blijkt dat maar liefst 39% van de ouders niet op de hoogte is dat hun kinderen voor de reguliere mondzorg verzekerd zijn en dus kosteloos de mondhygiënist kunnen bezoeken.

Verder blijkt uit onderzoek dat ongeveer 14% van de Nederlanders nooit of minder dan één keer per jaar een mondzorgprofessional raadpleegt. Voor mondhygiënisten is dit percentage zelfs hoger, met 41% van de Nederlanders die nooit of minder dan één keer per jaar een mondhygiënist bezoeken.

Publiekscampagne

Binnenkort starten mondhygiënisten een publiekscampagne die zich specifiek richt op ouders met kinderen tot 12 jaar. De aftrap is deze week, de Week van de Mondhygiënist (van 18 tot 24 maart 2024), met een online campagne gericht op de ouders en een leuke en leerzame online game voor kinderen om het belang van preventieve mondzorg te benadrukken.

Pagina laatst bijgewerkt op 21 maart 2024