Oproep: laat je goed informeren over vaccineren

Opties

Een brede coalitie van zorgprofessionals, brancheorganisaties, patiëntenorganisaties en ouderenorganisaties luiden deze week, de European Immunization Week, de noodklok over de afname van de vaccinatiegraad en de uitbraak van infectieziekten in Nederland.

Aanleiding voor de oproep is de zorgelijke situatie rondom het Rijksvaccinatieprogramma voor baby’s en kinderen. Maar ook de verontrustend lage opkomsten van volwassenen bij vaccinatiecampagnes voor influenza, pneumokokken en COVID-19.  

Ik maak me ernstige zorgen over de dalende vaccinatiegraad in ons land”, zegt René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG. “Hierdoor lopen we het risico dat infectieziektes waar we jaren geleden al grotendeels vanaf waren, zoals mazelen en kinkhoest, weer de kop opsteken en zich verspreiden. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling voor de volksgezondheid.”

Volgens Ted van Essen, voormalig huisarts en voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting is het essentieel dat de samenleving de urgentie van vaccinatie blijft erkennen en omarmen. “Vaccinaties zijn een cruciale pijler in de preventie van ernstige ziekten en het voorkomen van uitbraken.”

Het pamflet roept op tot een collectieve inspanning van het kabinet, beleidsmakers, zorg-professionals, ouders en alle betrokkenen om de vaccinatiegraad in Nederland weer op peil te brengen. De coalitie benadrukt daarbij het belang van voorlichting, transparantie en het vertrouwen in de wetenschappelijke basis van vaccinaties.

De coalitie bestaat naast de KNMG uit de KNMP, AJN Jeugdartsen, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Beroepsvereniging van en voor Physician Assistants, Long Alliantie Nederland, Nederlandse Influenza Stichting, Aidsfonds - SOA Aids Nederland, Longfonds, Stichting voor Afweerstoornissen en ANBO-PCOB.

Pagina laatst bijgewerkt op 24 april 2024