Ontschilferingsmiddelen eerste stap psoriasisbehandeling

Opties

Huisartsen kunnen bij patiënten met psoriasis overwegen eerst een ontschilferingsmiddel toe te passen voordat zij starten met andere medicijnen. Dit is beschreven in de herziene standaard Psoriasis van huisartsenorganisatie NHG.

Volgens de standaard kan ontschilfering helpen de klachten te verminderen; patiënten ervaren minder jeuk. Daarnaast verbetert het de penetratie van andere topicale middelen, waardoor deze beter kunnen werken.

Als ontschilferingsmiddel worden een indifferente vette zalf of olie en salicylzuur-10% in een vette crème of zalf geadviseerd. Het indifferente product is eventueel onder occlusie toe te passen. Als de schilferlaag op de behaarde hoofdhuid zit, kan de patiënt de middelen ’s avonds aanbrengen. ’s ochtends kan hij de schilfers uitkammen en de haren wassen. Geadviseerd wordt de schilfers voorzichtig te verwijderen, omdat door huidbeschadiging psoriasis kan verergeren. Bij lichte vormen van psoriasis op de behaarde hoofdhuid is ook een koolteershampoo een optie.

De schilferlaag verdwijnt doorgaans binnen twee tot drie dagen. Bij weinig schilfering is een ontschilferingsmiddel niet altijd nodig. 

Basisbehandeling

Psoriasis is een chronische huidziekte, waarbij sprake is van een versnelde verhoorning van de opperhuid door een onderliggend ontstekingsproces. In de eerste lijn worden naast ontschilferingsmiddelen, lokale corticosteroïden en vitamine D-analogen toegepast die op de aangedane huid worden aangebracht. Bij volwassenen met laesies op de romp of extremiteiten wordt aanbevolen te starten met een klasse III-corticosteroïd. Bij laesies in lichaamsplooien of gelaat heeft starten met een klasse II-corticosteroïd de voorkeur.

Ook dient altijd een indifferent middel te worden gebruikt. Uit ervaring blijkt dat dit gunstige effecten heeft op de huid. Het versterkt onder meer de barrièrefunctie, hydrateert de huid en vermindert huidirritatie.

Pagina laatst bijgewerkt op 21 december 2023