Nieuwe app biedt betrouwbare informatie over ruggenprik

Opties

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) lanceert de app Pijngids Bevalling. Deze app is speciaal ontworpen om de pijnzorg rondom bevallingen te verbeteren. In de app staat informatie over pijnbehandelmogelijkheden, zodat vrouwen weten wat ze kunnen verwachten en tijdig een bewuste keuze kunnen maken.

Jaarlijks bevallen meer dan 150.000 duizend vrouwen in Nederland, aldus de NVA.  'Tijdens de bevalling ervaren vrouwen vaak intense pijn, en er zijn diverse manieren om hiermee om te gaan', vertelt Caroline van der Marel, voorzitter van de NVA en gespecialiseerd in de pijnbehandeling tijdens de bevalling. 'Als anesthesioloog zie ik dagelijks het belang dat zwangere vrouwen toegang hebben tot goede informatie over de voor- en nadelen van pijnbehandeling. Hierdoor kunnen zij weloverwogen beslissingen nemen, bijvoorbeeld over een ruggenprik. De app Pijngids Bevalling biedt begrijpelijke en betrouwbare informatie om vrouwen te ondersteunen bij dit proces.'

I
n de app staat ook uitgelegd in welk stadium van de bevalling verschillende vormen van pijnbehandeling mogelijk zijn. 'Je kunt bijvoorbeeld niet meteen als je in het ziekenhuis komt een ruggenprik krijgen. Eerst wordt de gezondheid van moeder en kind gecontroleerd, en dat kost tijd. Het is nodig dat vrouwen beter weten wat ze kunnen verwachten en hier rekening mee kunnen houden in hun keuzes. Dan kan de zorg daar ook beter op inspelen', aldus Van der Marel. De app biedt ook informatie over anesthesie bij een keizersnede.

Pagina laatst bijgewerkt op 11 maart 2024