De noordelijke ziekenhuizen bundelen hun krachten voor nascholing van apothekersassistenten. Een speciale commissie van (ziekenhuis)apothekers en apothekersassistenten heeft hiervoor een regionaal nascholingsprogramma opgezet. Door de actieve betrokkenheid van assistenten worden de nascholingen relevanter.
Halverwege 2023 is, op initiatief van het UMCG, een commissie samengesteld met als doel het opzetten van een regionaal nascholingsprogramma voor apothekersassistenten werkzaam in ziekenhuizen. Deze commissie bestaat uit (ziekenhuis)apothekers en apothekersassistenten. Voor deze samenstelling is bewust gekozen omdat de input van de deelnemende apothekersassistenten van cruciaal belang is. Hun actieve rol vergroot de betrokkenheid en maakt de nascholingen relevanter. Zij zijn immers de doelgroep van deze regionale nascholingen. Het scholingsaanbod werd eerder veelal top-down door (ziekenhuis)apothekers samengesteld.
Scala aan onderwerpen
Vroeger organiseerde elk ziekenhuis zijn eigen nascholingen, vaak gegeven door apothekers, met maar een beperkte input van de apothekersassistenten. Ieder ziekenhuis stak veel energie in het organiseren van de nascholingen. Dit vergde veel tijd. En de kwaliteit, kwantiteit en onderwerpen varieerden per ziekenhuis.
Daarnaast is de expertise binnen één ziekenhuis beperkter dan binnen een samenwerkingsverband. Door samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen wordt een breed scala aan onderwerpen behandeld waardoor ook de werkbelasting van elk individueel ziekenhuis vermindert.
Webinars
Een aantal noordelijke ziekenhuizen heeft daarom de krachten gebundeld om gezamenlijk een regionaal nascholingsprogramma op te zetten. Het jaar 2024 fungeerde als pilotjaar. De nascholingen werden gegeven in de vorm van één uur durende webinars. De onderwerpen die in het pilotjaar aan bod zijn gekomen zijn: antistolling, pijn en pijnbestrijding, duurzaamheid, obesitas en bariatrie en tot slot zwangerschap en lactatie. In dat jaar is veel ervaring opgedaan en hier en daar wat bijgeschaafd om uiteindelijk tot een goede consistente opzet te komen.
De betrokkenheid tijdens de bijeenkomsten was groot, gezien het aantal deelnemers, de reacties tijdens de webinars en de feedback van de deelnemers. Deze feedback was niet alleen gericht op de inhoud, ook werd aangegeven dat de nascholingen laagdrempelig zijn. De webinars zijn veelal interactief waarbij ook aandacht is voor de ervaringen van de apothekersassistenten in de individuele ziekenhuizen. Alle reden om de pilot om te zetten in een vast nascholingsprogramma, waar alle noordelijke ziekenhuis vanaf dit jaar aan deelnemen.
Scholingscommissie
Eens per jaar stelt de scholingscommissie de onderwerpen vast voor het komende jaar. Hiervoor is ook een actieve rol weggelegd voor de apothekersassistenten in de commissie. Zij weten immers als geen ander welke behoefte er is op de werkvloer. De eerstvolgende nascholing gaat bijvoorbeeld over medicatie die specifiek gebruikt wordt op de intensive care.
Het nascholingsprogramma bestaat uit vijf online nascholingen die in de avonduren worden gegeven. De keuze voor online nascholingen maakt dat ze toegankelijk zijn voor de deelnemers ongeacht hun locatie. De nascholingen kunnen vanuit huis gevolgd worden, wat als prettig wordt ervaren. De online nascholingen worden opgenomen en gedeeld met de deelnemende ziekenhuizen zodat het mogelijk is om deze op een later tijdstip terug te kijken.
Betere zorg
De deelname aan de online nascholing wordt geregistreerd en gedeeld met de ziekenhuizen. Deze registratie biedt de mogelijkheid om het mee te nemen in jaargesprekken en te verwerken in het Persoonlijke OntwikkelingsPlan van apothekersassistenten, het zogenoemde POP. Ieder ziekenhuis is vrij in het al dan niet verplicht stellen van het volgen van deze nascholingen.
Dit model van gezamenlijke nascholing zou kunnen dienen als voorbeeld voor (zieken)apotheken door heel Nederland. De voordelen van kennisdeling, kwaliteit en efficiëntie kunnen namelijk ook in andere regio's worden benut, met als uiteindelijk doel: betere zorg voor patiënten door goed opgeleid en gemotiveerd personeel.
Door Ursula Warringa, apothekersassistent UMCG