De introductie van het rotavirusvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) leidde in 2024 tot een toename van meldingen van maagdarmklachten en koorts bij jonge kinderen. Dat blijkt uit het jaarrapport van Bijwerkingencentrum Lareb. Binnen het RVP zijn geen nieuwe of zorgwekkende bijwerkingen vastgesteld op het gebied van vaccinveiligheid.
Na vaccinatie met het rotavirusvaccin worden buikgriepklachten en soms uitdroging gezien bij kinderen. Ook werd koorts gemeld, hoewel Buikgriepklachten en koorts niet in de bijsluiter van het vaccin staan. Ongeveer 2 tot 3% van de kinderen kreeg hiermee te maken. Buikpijnklachten, die wel in de bijsluiter staan, werden door 14% van de ouders gerapporteerd in een vragenlijstonderzoek. Een derde van hen ervaart deze klachten als (heel) erg belastend, met een gemiddelde duur van vijf dagen. Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het RIVM hierover geïnformeerd.
Niet lekker voelen
In totaal werden 4731 bijwerkingen gemeld, gemiddeld drie tot vier per melding. De meeste melders waren ouders of verzorgers (82%), gevolgd door zorgprofessionals (18%). De meest gemelde klachten zijn: niet lekker voelen, koorts, reacties op de prikplaats, misselijkheid en diarree. Door de invoering van het rotavirusvaccin is het patroon van gemelde bijwerkingen licht verschoven ten opzichte van voorgaande jaren, aldus Lareb.
Lareb zag een toename van meldingen bij kinderen van 2 tot 3 maanden oud, terwijl het aantal meldingen van HPV-vaccins afnam door het einde van de inhaalcampagne. Het aantal meldingen bij andere RVP-vaccins bleef stabiel.
DKT-vaccinatie
Naast meldingen voerde Lareb vier vragenlijstonderzoeken uit onder verschillende leeftijdsgroepen en zwangere vrouwen. Uit het onderzoek bij zwangeren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor negatieve zwangerschapsuitkomsten na de DKT-vaccinatie (22 wekenprik).
In het najaar van 2025 start de vaccinatie tegen het RS-virus. Ook bij deze groep wordt een vragenlijstonderzoek uitgevoerd om eventuele bijwerkingen in kaart te brengen, aldus Lareb.