Kuipers zoekt steun in Europa voor heruitgifte geneesmiddelen

Opties

Minister Ernst Kuipers van VWS wil in Europa het gesprek aangaan over de huidige Europese wetgeving die alle vormen van heruitgifte van geneesmiddelen tegenhoudt. De minister vraagt zich in een brief aan de Europese Commissie af of de beperkingen nog wel van deze tijd zijn, gezien uitdagingen als geneesmiddeltekorten en hoge zorguitgaven.

Geneesmiddelen die op een gecontroleerde wijze worden geretourneerd naar de apotheek, moeten opnieuw beschikbaar gesteld kunnen worden, mits de kwaliteit van het geneesmiddel en de veiligheid voor de patiënt zijn gewaarborgd, vindt Kuipers.

‘In mijn ogen kan heruitgifte van geneesmiddelen, naast het tegengaan van verspilling, bijdragen aan het in enige mate verlichten van de huidige geneesmiddeltekorten en inspelen op de taak om geneesmiddeluitgaven te controleren’, aldus de minister. Geneesmiddelverspilling tegengaan is volgens hem bovendien een manier om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.

Kuipers vestigt in zijn brief aan de Europese Commissie vooral de aandacht op de Falsified Medicines Directive. Hoewel de FMD effectief is gebleken in de strijd tegen vervalste geneesmiddelen en belangrijk is om veilig medicijngebruik in de Europese Unie te waarborgen, houdt deze ook alle vormen van heruitgifte tegen. ‘Ook al worden middelen binnen de vervaldatum, in de originele verpakking geretourneerd, alles moet worden weggegooid.’

Pagina laatst bijgewerkt op 18 augustus 2023