Maastricht UMC heeft in opdracht van ReumaNederland berekend dat knie-artrose de samenleving jaarlijks 1,2 miljard euro kost door langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen. De verwachting is dat artrose in 2040 de meest voorkomende ziekte is in Nederland.
Volgens de directeur van ReumaNederland Jan Willem Förch is de impact van artrose veel groter dan algemeen wordt aangenomen. “Niet alleen belemmert artrose je in alle aspecten van je persoonlijke leven, nu blijkt uit onderzoek dat de economische en maatschappelijke impact van knie-artrose gigantisch is”.
Op dit moment heeft al één op de negen mensen knie-artrose, de meest voorkomende vorm van artrose. Dat aantal zal de komende jaren alleen nog maar verder stijgen. De kosten van artrose nemen daarmee ook toe naar ruim 1,8 miljard euro per jaar in 2050.
Langdurige uitval
Artrose treft niet uitsluitend oudere mensen. Ook mensen in de werkzame leeftijd worden steeds vaker getroffen door artrose. Zo zorgt alleen al knie-artrose voor een fors lagere arbeidsproductiviteit door langdurige uitval en arbeidsongeschiktheid. Maar liefst 25% van de mensen met knie-artrose onder de 67 jaar neemt nu al niet deel aan het arbeidsproces. Zeker in sectoren, waar de vraag naar arbeid groot is en het werk fysiek belastend, zoals de zorg en de bouw, vormt dit een aanzienlijk risico.
Tegelijkertijd vinden veel mensen met artrose het moeilijk om hun klachten bespreekbaar te maken op hun werk, stelt ReumaNederland. Mensen zijn bang hun baan te verliezen of zijn vanwege hun aandoening verwikkeld in een arbeidsconflict.
Stijgende zorgkosten
Mensen met knie-artrose doen veel vaker een beroep op medische zorg zoals huisarts, specialist, fysiotherapie en thuiszorg. Ook hebben zij vaker mantelzorg nodig. Door de verwachte toename van knie-artrose door vergrijzing en levensstijl, nemen deze zorgkosten toe met ruim 20% in 2050, bovenop de economische kosten.
Artrose heeft ook een enorme impact op de persoonlijke kwaliteit van leven van de 1,5 miljoen mensen in Nederland die eraan lijden. Artrose leidt tot veel pijnklachten en onherstelbare schade aan gewrichten. Mensen ervaren een slechtere kwaliteit van leven door de belemmeringen en pijn die ze hebben bij het lopen, boodschappen doen en bewegen. Hierdoor staat ook hun sociale leven en levensgeluk onder druk.
Enorme impact
Gezien de enorme impact is nietsdoen geen optie, vindt Förch. “We moeten als samenleving nú in actie komen. Door fors te investeren in onderzoek naar behandelingen die artrose kunnen remmen of genezen. Maar ook moeten werkgevers hard aan de slag met vitaliteit op de werkvloer. Door fysiek belastend werk lichter te maken, kunnen we knie-artrose helpen voorkomen.”