Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.
Diabetesvereniging Nederland geeft aan dagelijks meerderde meldingen binnen te krijgen over het tekort aan semaglutide en liraglutide. De tekorten troffen eerst vooral patiënten die in overleg met hun zorgverlener wilden starten met het geneesmiddel, maar sinds najaar 2023 hebben ook patiënten die het medicijn al langer gebruiken last van de tekorten, aldus de patiëntenvereniging, die het ministerie dringend verzoekt deze tekorten nauwlettend te monitoren en actie te ondernemen.
Verhoogd risico
Het niet kunnen gebruiken van deze geneesmiddelen verhoogt het risico op hartfalen, gewichtstoename en stijging van de bloedglucosewaarde. Dit laatste resulteert in een aanzienlijk verhoogd risico op andere complicaties, met name in de zenuwen, wat kan leiden tot blindheid en amputaties van ledematen, stelt Diabetesvereniging Nederland, die een kopie van de brief heeft verzonden naar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Verder benadrukt Diabetesvereniging Nederland dat het overstappen op een ander medicijn als gevolg van tekorten leidt tot onrust, onzekerheid en vaak ook bijwerkingen. Bovendien is er een groep patiënten die sinds de zomer van 2022 niet eens kan starten met deze effectieve geneesmiddelen.