Campagne vraagt aandacht voor wisselwerking medicijnen en kruiden

Opties

Medicijngebruikers alert maken op de mogelijke wisselwerking tussen kruidenproducten en medicijnen. Met dat doel start het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in maart een speciale campagne, in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Veel medicijngebruikers gebruiken naast hun medicijnen ook zelf kruidenproducten, zonder toezicht van een zorgverlener, met het idee “baat het niet dan schaadt het niet”, stelt het CBG. Maar kruiden kunnen soms de werking van medicijnen veranderen. Onderzoek door Kantar laat zien dat mensen zich daar onvoldoende bewust van zijn. “Dit kan veilig medicijngebruik in de weg staan”, benadrukt het CBG, dat daarom in actie komt. 

Voor de speciale campagne in maart, die zowel offline als online wordt gevoerd, werkt het CBG samen met apothekers, huisartsen en drogisten. Voorbeelden van campagnemiddelen zijn filmpjes op de wachtkamerschermen van zorgpraktijken, maar ook kaartjes aan het schap van de kruidensupplementen bij de drogist.

Het CBG roept ook apotheekteams op om artsen bewust(er) te maken van de interactie tussen geneesmiddelen en kruidenproducten en in de apotheek aandacht te besteden aan dit onderwerp. “Dit draagt bij aan goed gebruik van medicijnen en kruidenproducten”, aldus het CBG.

Pagina laatst bijgewerkt op 25 januari 2024