De 24-jarige Manon Hofstee had na twee jaar werkzaam te zijn geweest als verzorgende in de zorg, behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ze werkte heel onregelmatig, met veel diensten in de avonden en het weekend. “Ik wilde meer stabiliteit.” Inmiddels is zij derdejaars BBL-student bij het Deltion College in Zwolle en werkzaam in Service Apotheek Marknesse.
“Op dit moment werk ik drie dagen in de week in de apotheek”, vertelt Manon Hofstee. Daarnaast gaat ze op woensdag van 2 tot half 8 naar school. “Ik volg de modulaire opleiding. Dat houdt in dat ik de lesstof op mijn eigen tempo kan volgen. Stel dat je erg snel door de stof heengaat, dan kun je de opleiding dus ook sneller doorlopen. Maar als je achterloopt, kun je dus op een rustiger tempo door de lessen gaan.”
Afwisselende schooldag
Ook is het mogelijk om zelf een keuze te maken in welke lessen je volgt. “De cursus is zo opgebouwd dat je ook nog kunt aansluiten bij lessen uit een andere module”, legt Manon uit. “Bijvoorbeeld als je eerder al een module hebt gevolgd over diabetes, en je weet even niet meer hoe het zit, kun je deze les nog een keer volgen bij een andere studentengroep. Gelukkig lig ik op schema en hoop ik in juni af te kunnen studeren”
Een schooldag ziet er afwisselend uit. “Op dit moment starten we met de les farmacotherapie”, legt Manon uit. “Daarna krijgen we tijd voor onze BPV-opdrachten, dat zijn stage-opdrachten, of om ons keuzedeel uit te voeren. Een van de keuzedelen is medicatiebeoordeling, waarbij we kijken of de medicatie voor een patiënt klopt of dat er misschien iets bij of af moet.”
Receptgang
Daarnaast worden de studenten ook getraind in de receptgang. “De schooldag sluiten we af met examentraining, waarbij we recepten moeten aannemen en helemaal moeten verwerken. Dus contra-indicaties afhandelen, kinderdosering uitrekenen of met een instructie geven als de patiënt er niet goed uitkomt of als het niet lukt om een tablet door te slikken.”
Als BBL-student ga je een stuk sneller door de stof heen, stelt Manon. “Dat is wel echt een groot verschil met de reguliere opleiding. Daarnaast ben je meteen ook werkzaam in de apotheek en leer je ook daar veel van.” Een thuisstudie was voor Manon geen optie. “Je moet dan zoveel zelf doen, en dat werkt voor mij niet. Door op school te zijn, ben je intensiever met de leerstof bezig en hoef ik thuis niet zoveel meer te doen. Voor mij is dit de ideale combinatie van werk en leren.”
Stageplek
Manon werkt bij Service Apotheek Marknesse. “Voor ik startte met de opleiding, ben ik op zoek gegaan naar een werkplek. Dat bleek nog niet zo makkelijk. Er was in de buurt eigenlijk geen enkele apotheek die plaats voor mij had. Veel apotheken wilden ook liever geen eerstejaars student, omdat het dan veel tijd kost om die op te leiden. Uiteindelijk hoorde ik via een oud-collega dat er een vacature was bij deze apotheek.” Manon was niet de enige kandidaat. “We mochten een dagje meelopen zodat de collega’s konden kijken wie er het beste in het team zou passen. Dat bleek ik gelukkig te zijn.”
Beroepskeuzetest
De keuze voor de opleiding apothekersassistent was snel gemaakt, verzekert Manon. “Online heb ik een beroepskeuzetest gedaan en daar kwam meteen apothekersassistent uit. Daarnaast is mijn schoonzus ook apothekersassistent, en van haar had ik al veel gehoord over het werk.” Maar ook de interesse voor medicijnen was een doorslaggevende factor. “Vanuit mijn vorige werk gaf ik medicijnen uit, en dan wist ik wel dat het bijvoorbeeld tegen diabetes was, maar verder helemaal niets. Ik wilde er graag meer over weten.”
Weer opnieuw starten met een opleiding was wel een uitdaging. “Ik heb eerder de opleiding verzorgende IG en maatschappelijke zorg gevolgd en was gewend om helemaal zelfstandig te werken. Nu moest ik helemaal opnieuw beginnen, onder begeleiding van een collega die mij controleerde.”
Afwisselende taken
Inmiddels kan Manon al veel zelfstandiger werken. “Ik wissel nu taken af met collega’s, zoals het binnen boeken van central filling, recepten verwerken en aan de balie staan. Eerst stond ik samen met een collega aan de balie, maar dan gingen patiënten meer tegen die collega praten dan tegen mij, dus daar zijn we maar mee gestopt”, lacht Manon. “Nu vraag ik gewoon een collega om hulp als ik ergens over twijfel.”
Het beeld van een apothekersassistent is voor Manon wel veranderd sinds ze gestart is met de opleiding. “Eerder dacht ik dat het allemaal vrij simpel was: medicijnen pakken, scannen en klaar. Maar nu weet ik dat het zoveel dieper gaat. Je controleert letterlijk alles voor een patiënt, zoals nierfunctie en gewicht om een goede dosering te kunnen bepalen. Jammer dat mensen dat niet altijd doorhebben.”
Door Linda Middelkoop