Wil jij net een actieve rol spelen in regionale projecten, zoals het opstellen van richtlijnen op je expertisegebied (COPD/astma, diabetes, hart- en vaatziekten of kwetsbare ouderen)? Wil jij het aanspreekpunt zijn binnen jouw expertise voor andere zorgverleners? Dan is de opleiding tot kaderapotheker iets voor jou!
“Aan iedereen die inziet dat hun kennis en kunde er ook toe doet buiten de apotheek, raad ik de opleiding aan”, aldus Michèle Hermans-De Craan, kaderapotheker in opleiding. Michèle koos zelf voor de expertise kwetsbare ouderen. De opleiding heeft haar veel gebracht: “Je merkt dat door de kaderfunctie contacten met bijvoorbeeld andere zorgverleners veel soepeler verlopen. Een kaderarts stapt makkelijker op je af. Je wordt gevraagd om aan praktijkondersteuners een scholing te geven. Voor de opleiding gebeurde dat niet. Je wordt zichtbaarder. Dat is de grootste troef van de opleiding.”
Ervaringsverhalen van kaderapothekers in opleiding

Michèle Hermans-De Craan, kaderapotheker in opleiding kwetsbare ouderen
Heb je vragen aan Michèle? Neem contact met haar op via:
m.hermans@planetenapotheek.nl
0184-681569

Sue Kroon-Chadli, kaderapotheker in opleiding kwetsbare ouderen

Piet Ooms, kaderapotheker in opleiding COPD/astma
Foto door Frank Jansen
Praktische informatie
Organisatie: De opleiding wordt in samenwerkingsverband Jan van Es Instituut en het Charlotte Jacobs Instituut verzorgd en waar nodig worden partijen als kaderhuisartsen en universiteiten betrokken. Data: De opleiding tot kaderapotheker start op 11 mei 2023. Er zijn acht plenaire bijeenkomsten per jaar en er wordt in het eerste jaar twee keer een tweedaagse bijeenkomst georganiseerd. Cursuslocatie: De plenaire bijeenkomsten worden fysiek georganiseerd in Ede. Daarnaast zal er naar behoefte soms een online-bijeenkomst zijn in kleinere groepjes. Studiebelasting: De opleiding tot kaderapotheker duurt 2 jaar. Elk jaar bestaat uit 40 opleidingsweken met een studiebelasting van vier tot acht uur per week: acht uur per maand cursorisch onderwijs, de overige uren bestaan uit zelfstudie en werkplekleren. Accreditatie: De accreditatie bedraagt 40 uur per studiejaar. Kosten: De deelnamekosten bedragen € 10.000 excl. btw, voor het gehele traject (excl. overnachting tijdens de tweedaagse bijeenkomsten). Aanmelden: Voor 1 april 2023 |
Gedurende de opleiding
Tijdens de opleiding verwerf je alle competenties die voor de functie van kaderapotheker nodig zijn, langs de volgende drie leerlijnen: farmaceutische inhoud, strategische positionering en professionaliteit.
Je zult je verdiepen in een van de inhoudelijke expertisegebieden COPD/astma, diabetes, hart- en vaatziekten of kwetsbare ouderen. Alle cursisten brengen eigen competenties en werkervaringen met zich mee en daarom zal het opleidingstraject gedeeltelijk gezamenlijk en gedeeltelijk individueel zijn ingericht.
In het eerste jaar van de opleiding is het doel 'op vlieghoogte te komen' wat betreft medisch-farmaceutische kennis op het expertisegebied (farmaceutische inhoud). Daarnaast ga je voor de verbinding in de regio aan de slag met het maken van een netwerkanalyse (strategische positionering). In het kader van persoonlijke ontwikkeling stel je een eigen ontwikkelplan op en zijn er onder andere intervisiemomenten (professionaliteit).
Het tweede jaar kent een gepersonaliseerd programma waarin je de mogelijkheid krijgt tot een zorgstage, een project met de kaderhuisarts, congresbezoek of een richtlijnbeoordeling. Daarnaast is de eindopdracht het opzetten en uitvoeren van een project in je eigen regio.

Openbaar apotheker Piet Ooms uit Katwijk is bijna klaar met de opleiding tot kaderapotheker. Foto: Frank Jansen
Toelatingseisen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot kaderapotheker en wil je deelnemen? Je komt in aanmerking als je:
- bent geregistreerd als openbaar apotheker en relevante werkervaring hebt;
- beschikt over voldoende tijd om de taken van een kaderapotheker te kunnen vervullen;
- draagvlak hebt van collega-apothekers in de regio om deze rol te vervullen;
- gemotiveerd bent om je na de opleiding een halve of hele dag per week in te zetten voor de regio.
Registratie
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in het register voor kaderapothekers.
Competenties opleiding
Openbaar apothekers met enige jaren ervaring en draagvlak in de regio om een spilfunctie te vervullen, komen in aanmerking voor deelname aan de opleiding. De kaderapotheker in opleiding leert zijn of haar kennis continu te actualiseren, te innoveren en specialiseren, verantwoorde en goed onderbouwde keuzes te maken omtrent (morele) onzekerheid, en een goede balans te vinden tussen het werken in de apotheek en de regio.
In de opleiding wordt het model van de Kenmerkende Beroeps Activiteiten (KBA’s) toegepast om competentiegericht opleiden te bevorderen. KBA’s zijn concrete activiteiten die van wezenlijk belang zijn voor het handelen van de kaderapotheker. Ze vormen de basis voor de opleiding en de uiteindelijke toetsing.
De KBA’s voor de opleiding tot kaderapotheker zijn:
- Intercollegiaal en interprofessioneel adviseren over complexe patiëntcasuïstiek
- Signaleren, initiëren, ontwikkelen, en verzorgen van bij- en nascholing
- Initiëren, implementeren en evalueren van regionale projecten
- Stimuleren van lokale samenwerkingsverbanden
- Participeren in regionale en landelijke netwerken
- Signaleren en faciliteren van onderzoek in de regio
- Verwerven, delen en bevorderen van optimale farmaceutische zorgverlening
- Zorg dragen voor continue doorontwikkeling als expert-professional
Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de opleiding tot kaderapotheker door het online aanmeldingsformulier in te vullen. Aanmelden kan tot 1 april 2023.