2diabeat

Opties

2diabeat kent een integrale wijkaanpak die tot stand is gekomen in samenwerking met circa 200 experts en ervaringsdeskundigen. Het programma is geïnitieerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland (DVN), VitaValley en BeBright en is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord.

Binnen 2diabeat werken verschillende zorgprofessionals samen met inwoners aan een gezonde wijk. Apothekers kunnen ook deelnemen aan het 2diabeat programma door bijvoorbeeld aanjager van het programma te worden in hun wijk.  

Nelly Pol-Tromp is leefstijlapotheker in de Flevowijk en treft in haar apotheek patiënten met diabetes type 2 die hun medicatie komen halen. Ze vindt het ’belangrijk om dit toenemende probleem aan te pakken en is daarom betrokken bij 2diabeat. “We bieden als apothekers van alles, maar in het voorkomen dat mensen ziek worden en het stimuleren van medicatievermindering is ook een rol voor ons weggelegd,” aldus apotheker Pol-Tromp. “Hoe mooi zou het zijn als we naast medicatiespecialist ook specialist worden in het voorkomen van medicatiegebruik.”

Meer informatie in het artikel met apotheker Pol-Tromp

Deelname programma

Geïnteresseerde (leefstijl)apothekers kunnen ‘aanjager’ worden van het programma 2diabeat. Zij nemen het voortouw om lokaal een beweging op gang te brengen om een gezonde leefstijl te stimuleren en zo de opmars van diabetes type 2 te stoppen. Apothekers die aanjager willen worden, kunnen een kennismakingsgesprek inplannen.

Word aanjager

Apotheker Stefani investeert in een gezonde wijk

Stefani Khdeer-Erceg is tweede apotheker bij Service Apotheek Sorghvliet in Veendam. De wijk Sorghvliet heeft zich aangesloten bij 2diabeat; een initiatief waarin lokale professionals en bewoners samenwerken aan gezondheidsbevordering in hun wijk of dorp. “Door de juiste leefstijlmaatregelen kun je in veel gevallen diabetes type 2 en de nare gevolgen van deze ziekte voorkomen.”

Lees hier het volledige verhaal
Pagina laatst bijgewerkt op 24 februari 2023