Oktober 2022 tot en met januari 2023
Na de ondertekening van het Integraal Zorgakkoord wordt nu de werkagenda uit het IZA verder geconcretiseerd. Per IZA-thema is een thematafel met 'binnenringpartijen’ gevormd. Aan deze tafel worden de actiepunten verdeeld over de binnenringpartijen en per actiepunt wordt er een ‘trekker’ benoemd. Tevens wordt er besproken welke ‘buitenringpartijen’ er betrokken moeten worden.
Hierbij is van belang de ledenvergadering van de LHV op 24 januari 2023 heeft besloten het IZA alsnog te ondertekenen. Wij verwijzen op dit punt naar het bericht hierover op lhv.nl
Ook de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft ingestemd met de ondertekening van het IZA door de VNG. Dit is van belang voor de relatie met het sociaal domein, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Voor meer informatie verwijzen wij naar de video die de VNG hierover publiceerde.
Op de KNMP-netwerkbijeenkomst van 2 november jl. hebben bureaumedewerkers aan actieve regionale bestuurders de stand van zaken bij het IZA geschetst. De hierbij gebruikte presentatie vindt u hieronder.
- PowerPoint KNMP-netwerkbijeenkomst van 2 november Downloaden
April 2022 tot en met september 2022
Het streven van het VWS is om na de zomer van 2022 tot een akkoord te komen. In augustus vinden overleggen plaats tussen het ministerie en zorgpartijen. De KNMP is vanuit de zogeheten buitenring gevraagd om input te leveren. Ook krijgt de apothekersorganisatie inzage in conceptteksten en mag daarop inhoudelijk reageren.
April 2022
Minister Kuipers heeft met zorgkoepels, waaronder de KNMP, een eerste sessie georganiseerd om de contouren van het akkoord te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst zijn de deelthema’s van het IZA doorgenomen. De KNMP is sindsdien betrokken bij de uitwerking op een aantal deelonderwerpen (basiszorg, regionale samenwerking, gegevensuitwisseling).
Januari 2022
De politieke partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie presenteren hun coalitieakkoord. In het budgettair kader wordt het IZA vermeld. Met het IZA wil het kabinet structureel 1,5 miljard euro per jaar op de zorguitgaven besparen. Het kabinet gaf hierbij aan dat het gaat om “minder meer”. Uiteindelijk nemen de totale budgetten voor de zorg komende jaren toe.