De KNMP wil een actieve rol krijgen bij de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat heeft de KNMP middels een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laten weten.
De KNMP heeft deelgenomen aan de opstelling van het IZA vanuit de buitenring. Deelname vanuit de buitenring houdt in dat de KNMP input heeft kunnen leveren op de teksten van twee thema’s van het IZA, namelijk ‘Versterking organisatie basiszorg’ en ‘Digitalisering en gegevensuitwisseling’. Bestuursleden en bureaumedewerkers van de KNMP hebben ook deelgenomen aan de verschillende gezamenlijke sessies en hebben hierin de standpunten van de KNMP benadrukt. Ook heeft de KNMP, daar waar het mogelijk en nuttig was, contact gehad met andere partijen.
De wens van de KNMP om deel te nemen vanuit de binnenring is niet gehonoreerd door het ministerie van VWS. In de communicatie met het ministerie zal de KNMP blijven benadrukken dat betrokkenheid van de KNMP op verschillende onderwerpen cruciaal is voor een gedegen uitwerking en bestendiging van de eerstelijns (farmaceutische) zorg.
De KNMP is actief betrokken geweest bij twee thema’s van het IZA. Dit betekent echter niet dat het geen mogelijkheden ziet voor apothekers en de waarde van goede farmaceutische zorg binnen de andere thema’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de waarde van de apotheker binnen preventieve zorg, of de zorg(en) rondom dure geneesmiddelen. De KNMP zet zich in om gedurende de uitwerking van de werkagenda van het IZA aan te sluiten op de verschillende onderwerpen die raken aan de farmaceutische zorg.
Gedurende het traject heeft de KNMP op een constructieve wijze de volgende punten ingebracht.
Versterken van de basiszorg
De ambitie van openbaar apothekers is persoonsgerichte farmaceutische zorg voor de patiënt in de buurt, die wordt geborgd door goede samenwerking met andere zorgverleners in de eerstelijnszorg. Om nog betere samenwerking binnen de basiszorg van de grond te krijgen, ziet de KNMP een bekostiging voor zich die minder is gebaseerd op receptregels (volume) en meer op basis van zorgverlenerschap. De KNMP verwacht dat deze patiëntgebonden bekostiging multidisciplinaire samenwerking in de basiszorg verbetert en vergemakkelijkt.
Binnen dit thema zijn er ook afspraken opgenomen het organiseren van een betere inzet van de expertise van het apotheekteam. Samen met verschillende partijen zoals de LHV, Patiëntenfederatie en VWS gaat de KNMP uitwerken wat er nodig is om het apotheekteam in staat te stellen de huisarts te ontlasten door het optimaliseren van de farmaceutische zorgfunctie.
Gegevensuitwisseling
Voor het aansluiten van ICT-systemen en een gedegen uitwisseling van (patiënt)gegevens wordt door apothekers en huisartsen reeds samengewerkt. Die goede samenwerking zou ook breder gezocht moeten worden met andere zorgverleners. Zeker voor anderhalvelijns zorg zijn goede ICT-systemen en gegevensuitwisseling een noodzakelijke voorwaarde om de (farmaceutische) zorg bij opname en ontslag te blijven verzekeren. Een goed geborgde gegevensuitwisseling maakt veiliger patiëntenzorg mogelijk, en voorkomt dure ziekenhuisopnames. Het beheer van het medicatiedossier en het dossierhouderschap is hierbij van groot belang. De KNMP ziet graag de rol en verantwoordelijkheden voor de apotheek nader uitgewerkt in het IZA. Er is mogelijk meer regie door de apotheek mogelijk.