Het laatste nieuws met continue updates vindt u in het dossier COVID-19-vaccinatie. Q&A's en patiënteninformatie zijn beschikbaar na inloggen.

Praktijkverhalen
De Friese apothekersvereniging heeft in samenwerking met de GGD Fryslân een succesvolle pilot afgerond. Bij het eerste deel van de pilot werd de apotheek als alternatieve vaccinatielocatie (‘pop up’-locatie) gebruikt. Bij het tweede deel van de pilot hebben apothekers vaccins gezet..
Veelgestelde vragen over COVID-vaccinatie
Deze start op 19 september 2022. De minister van VWS heeft besloten dat iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad, dit najaar een herhaalprik met de vernieuwde coronavaccins (van Pfizer en Moderna) kan krijgen.
Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt en krijgen een persoonlijke uitnodiging. Het RIVM heeft daarvoor in samenwerking met onder meer huisartsen, zorgwerkgevers en instellingen een uitnodigingsproces ingeregeld.
Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden zijn:
- mensen vanaf 60 jaar;
- mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
- bewoners van zorginstellingen;
- mensen met het syndroom van Down.
Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks voor de griepprik worden uitgenodigd, krijgen vanaf begin oktober de uitnodiging voor de herhaalprik van hun huisarts. Zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen. De eerste prikken worden vanaf 19 september 2022 bij de GGD gezet.
Neen. Alleen zorgmedewerkers met patiënt- of cliëntcontact (binnen 1,5 meter, langer dan 15 minuten) komen voor (herhaal) vaccinatie in aanmerking.
Ja, ook mensen die nog niet gevaccineerd zijn worden gewezen op de najaarsronde. Door de GGD-en wordt nu goed gekeken welke (communicatie) middelen effectief zijn om in te zetten bij de diverse bij de diverse groepen mensen zonder vaccinatie/basisserie. Verder wordt door de GGD-en onverminderd ingezet op fijnmazig vaccineren in de regio.
Beweringen op social media
Nee, dat is niet bewezen.
Het aantal gemelde miskramen ligt niet hoger dan voor de start van de vaccinatie. Een miskraam gemeld na vaccinatie is niet hetzelfde als een miskraam door vaccinatie. Een oorzakelijk verband is er niet. Aangezien 25% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam, gaat het wellicht om een ongelukkig toeval.
Zie: aantal miskramen neemt niet toe door coronavaccinatieNee, dat is niet bewezen.
Vrouwen melden dat de lengte en het bloedingspatroon van hun cyclus verandert. Vaccinatie met COVID-19-vaccin zou de cyclus in de war brengen. Harde wetenschappelijke bewijzen voor beïnvloeding van menstruatiecyclus na vaccinatie zijn er niet. Het Lareb, dat hier onderzoek naar doet, meldde in haar bijwerkingenrapport dat er rond de 1.000 meldingen hierover zijn binnen gekomen.
Het is bekend dat menstruatiestoornissen vaker voorkomen, soms door stress of koorts maar vaak ook zonder dat hier direct een oorzaak/aanleiding voor is te aan te wijzen. Het kan dus zijn dat de menstruatiestoornis en de vaccinatie toevallig op het zelfde moment hebben plaats gevonden. Maar het is ook mogelijk dat de beïnvloeding van de menstruatiecyclus een gevolg is van zich ziek en koortsig voelen na vaccinatie. Of welllicht is er een andere oorzaak.
Zie: vaccinatie kan menstruatiecyclus tijdelijk beïnvloedenNee, dat is niet bewezen.
Er gaan geruchten over een negatieve invloed van de COVID-19-vaccinatie op de mannelijke vruchtbaarheid. Onderzoeksgegevens bevestigen dat vaccinatie geen negatieve invloed heeft op de zaadkwaliteit.
Een natuurlijke corona-infectie kan mogelijk wel een (tijdelijke) invloed hebben op de zaadkwaliteit en dus de vruchtbaarheid. Dit is echter niet het gevolg van het vaccin, maar van de koorts. Hetzelfde vindt plaats bij andere infectieziekten en vaccinaties.
Zie: COVID-19-vaccins hebben geen invloed op de mannelijke vruchtbaarheid
Webinars over COVID-vaccinatie
De KNMP organiseert regelmatig webinars over onderwerpen gerelateerd aan het coronavirus, waaronder COVID-vaccinatie. Bijvoorbeeld de webinar: Iedereen gevaccineerd, hoe nu verder?
Aftekenprotocollen en flowcharts
Documenten

Dossier Coronavirus
Het laatste nieuws met continue updates over het coronavirus (COVID-19) vindt u in het dossier Coronavirus. Q&A's en patiënteninformatie zijn beschikbaar na inloggen.