Beweringen COVID-19-vaccinaties op social media

Opties

Op social media zijn diverse juiste, maar ook onjuiste beweringen over COVID-19-vaccinaties te lezen. Een reactie op een aantal onjuiste beweringen is te vinden op deze pagina. De informatie is een verzameling van diverse andere, betrouwbare websites. Onderaan het antwoord vind je een link die verwijst naar de bron van het antwoord.

Beweringen

Nee, dat is niet bewezen.

Het aantal gemelde miskramen ligt niet hoger dan voor de start van de vaccinatie. Een miskraam gemeld na vaccinatie is niet hetzelfde als een miskraam door vaccinatie. Een oorzakelijk verband is er niet. Aangezien 25% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam, gaat het wellicht om een ongelukkig toeval.

Zie: aantal miskramen neemt niet toe door coronavaccinatie
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022

Nee, dat is niet bewezen.

Vrouwen melden dat de lengte en het bloedingspatroon van hun cyclus verandert. Vaccinatie met COVID-19-vaccin zou de cyclus in de war brengen. Harde wetenschappelijke bewijzen voor beïnvloeding van menstruatiecyclus na vaccinatie zijn er niet. Het Lareb, dat hier onderzoek naar doet, meldde in haar bijwerkingenrapport dat er rond de 1.000 meldingen hierover zijn binnen gekomen.

Het is bekend dat menstruatiestoornissen vaker voorkomen, soms door stress of koorts maar vaak ook zonder dat hier direct een oorzaak/aanleiding voor is te aan te wijzen. Het kan dus zijn dat de menstruatiestoornis en de vaccinatie toevallig op het zelfde moment hebben plaats gevonden. Maar het is ook mogelijk dat de beïnvloeding van de menstruatiecyclus een gevolg is van zich ziek en koortsig voelen na vaccinatie. Of welllicht is er een andere oorzaak.

Zie: vaccinatie kan menstruatiecyclus tijdelijk beïnvloeden
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022

Nee, dat is niet bewezen.

Er gaan geruchten over een negatieve invloed van de COVID-19-vaccinatie op de mannelijke vruchtbaarheid. Onderzoeksgegevens bevestigen dat vaccinatie geen negatieve invloed heeft op de zaadkwaliteit.

Een natuurlijke corona-infectie kan mogelijk wel een (tijdelijke) invloed hebben op de zaadkwaliteit en dus de vruchtbaarheid. Dit is echter niet het gevolg van het vaccin, maar van de koorts. Hetzelfde vindt plaats bij andere infectieziekten en vaccinaties. 

Zie: COVID-19-vaccins hebben geen invloed op de mannelijke vruchtbaarheid
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022

Nee, dit is niet bewezen.

Er gaan verhalen de ronde dat mRNA-vaccins ernstige aandoeningen zoals Alzheimer, ALS en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob zouden kunnen veroorzaken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op resultaten van één enkele publicatie, in een tegen betaling ongecontroleerde artikels plaatsende tijdschrift. De auteur van dit artikel is iemand die bekend staat om zijn kritiek op vaccins.

In dat bewuste onderzoek werd nagegaan of de mRNA-vaccins kunnen leiden tot de vorming van zogenaamde prion-eiwitten. Enig bewijs voor zijn stelling ontbreekt volledig. Er zijn geen experimenten uitgevoerd die dit abnormaal vouwproces, leidend tot prion-eiwitten, aantonen. Bovendien spelen de genoemde eiwitten, voor de huidige stand van de wetenschap, geen rol bij het ontstaan van Alzheimer en ALS. 

Zie: mRNA-coronavaccins veroorzaken geen ernstige hersenziekten
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022

Verschillende bronnen rapporteren over meer herpesinfecties, zoals gordelroos, na COVID-19-vaccinatie. Harde bewijzen voor een oorzakelijk verband zijn er op dit moment niet. 

Gordelroos ontstaat wanneer het immuunsysteem niet langer in staat is om het herpesvirus onder controle te houden. De hypothese van de bewering is dat het COVID-19-vaccin het immuunsysteem zo hard stimuleert om een immuunrespons op te roepen tegen het coronavirus dat het immuunsysteem onvoldoende kan doen om het herpesvirus te onderdrukken. Er is tot op heden onvoldoende bewijs dat het bovenstaande speelt.

Zie: geen duidelijke link tussen herpesinfecties, gordelroos en COVID-19-vaccins
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022

Nee, een COVID-19-vaccin beschadigt de bloedvaten niet.

Volgens sommige bronnen zouden de antigenen, het door het RNA in de cellen gemaakte, lijkende, spike-eiwitten, in het lichaam worden verspreid en zich daar gedragen als het coronavirus en dan onder andere bloedvaten beschadigen. Dat is niet correct weergave.

Na vaccinatie maakt het lichaam spike-eiwitten aan. Echter deze nieuwe, fragmenten, viruspartikels dringen niet de menselijke cel in en functioneren niet als een coronavirus. Als dat namelijk wel het geval zou zijn geweest, dan zouden de meeste gevaccineerden, covidachtige ziektebeelden moeten laten zien. Dat is niet het geval.

Een intact coronavirus veroorzaakt, via de spike-eiwitten niet enkel schade aan de longen maar onder andere ook aan de bloedvaten. 

Zie: COVID-19-vaccins beschadigen de bloedvaten niet
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022

Nee, dit is nergens op gebaseerd.

Er circuleren diverse filmpjes op social media waarin mensen beweren dat hun arm, kort na vaccinatie, magnetisch lijkt. Sleuteltjes of muntstukken blijven kleven op de prikplaats. Er wordt beweert dat het magnetisme komt door de aanwezigheid microchips in vaccins. Het metaal ijzer veroorzaakt magnetisme.

Het blijven hangen van sleuteltjes e.d. aan de arm op de prikplaats, komt mogelijk door het kleven aan een restantje lijm van de afgehaalde pleistertje of door het plakken op de huid door huidvet, crème al dan niet door het stevig aandrukken. Het vaccin bestaat uit biologische bestanddelen, er zit geen ijzer in. Verder zijn microchips gemaakt van silicium. Deze stof heeft geen magnetische eigenschappen, dus kan daarom geen magnetisme veroorzaken. 

Zie: COVID-19-vaccins maken je niet magnetisch
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022

Deze bewering is niet waar.

Deze fabel zou afkomstig zijn van een voormalige medewerkster van die al ruim twee decennia geleden is vertrokken bij dat bedrijf. Deze vrouw beweert bewijs te hebben dat Pfizervaccins grafeenoxide bevatten in de lipide nanodeeltjes en dat deze door een Chinees bedrijf worden geproduceerd. Ook resultaten van een methodologisch gebrekkig onderzoek van een medewerker van een Spaanse Universiteit zouden deze bewering ondersteunen.

De bewering is niet juist. In geen enkele vaccin wordt grafeenoxide gebruikt, ook niet in COVID-19-vaccins. Verder heeft het genoemde Chinese bedrijf aangegeven dat zij nooit lipidenanodeeltjes met grafeenoxide hebben geleverd.

Er is geen enkel bewijs voor de aanwezigheid van deze stoffen in het Pfizer-vaccin of de andere vaccins.

Zie: het Pfizer-vaccin bevat geen grafeen(oxide) en maakt je niet magnetisch
Laatst bijgewerkt op 17 januari 2022
Pagina laatst bijgewerkt op 17 januari 2022