Zodra je in opleiding gaat, word je ingeschreven door de SRC-OF in het opleidingsregister. De SRC-OF beheert het opleidingsregister en houdt toezicht op het naleven van de regelgeving door aios, opleider, opleidingsapotheek en opleidingsinstituut. Het opleidingsregister is bedoeld om het verloop en de capaciteit van de opleiding tot openbaar apotheker specialist te monitoren. In het opleidingsregister houdt de SRC-OF bij wie in opleiding is tot apotheker specialist (aios), in welke apotheek de aios de opleiding volgt, bij welke opleider en plaatsvervangend opleider de opleiding wordt gevolgd en de opleidingsduur. Na afronding van de opleiding kan de aios zich via het opleidingsregister aanmelden voor opname in het specialistenregister voor openbaar apothekers.
Allereerst controleren wij of je BIG-geregistreerd bent en niet ingeschreven staat als beherend apotheker in het IGJ-Register. Je kan alleen starten met de vervolgopleiding tot openbaar apotheker als je werkzaam bent in een door de SRC-OF erkende opleidingsapotheek onder begeleiding van een erkende opleider en plaatsvervangend opleider. Pas als deze erkenningen rond zijn en jij je hebt aangemeld bij het Charlotte Jacobs Instituut, word je ingeschreven in het opleidingsregister.
Is de apotheek waar jij de opleiding wilt volgen nog niet erkend door de SRC-OF? Hou er dan rekening mee dat het tot wel vijf maanden kan duren, voordat je aan jouw opleiding kan starten.
Samenvatting van de eisen
Alle eisen waar jijzelf, de opleider, de plaatsvervangend opleider en de opleidingsapotheek aan moeten voldoen, vind je in het Besluit Opleidingseisen Openbare Farmacie. Hier lichten we een paar dingen uit:
- De aios staat niet ingeschreven als beherend apotheker in het IGJ-register.
- De aios is BIG-geregistreerd. Tijdens de opleiding dien je jouw BIG-registratie zelf in stand te houden.
- De opleider en plaatsvervangend opleider zijn minimaal 3 jaar openbaar apotheker.
- De opleider en plaatsvervangend opleider zijn erkend door de SRC-OF.
- De opleidingsapotheek is erkend door de SRC-OF.
- De aios en opleider werken minimaal 24 uur per week tegelijkertijd in de apotheek.
- De apotheek is groot en divers genoeg zodat de aios alle facetten van het opleidingsplan kan leren en uitvoeren.
- Regeling Specialismen en profielen Farmacie 2023.pdf Downloaden
- Opleidingseisen Openbare Farmacie (besluit no.9 - 2021) Downloaden
- Uitvoeringsreglement Procedure en formulieren voor aanmelding van de opleiding, voortgangsrapportage en registratie-aanvraag (2016) Downloaden
Voor je begint
Het is van belang dat je een goede opleidingsplek vindt, waar je tijd en begeleiding krijgt om het vak van openbaar apotheker te leren, en alle aspecten van het opleidingsplan kan leren. De apotheek dient erkend te zijn door de SRC-OF als opleidingsapotheek en er moet een erkende opleider werken die jou het vak gaat leren.
De SRC-OF adviseert dat je voorafgaand aan het in dienst treden bij de apotheek goede afspraken maakt over de begeleiding, de tijd die je samen tegelijk op de werkvloer bent met je opleider (minimaal 24 uur per week), de duur van de overeenkomst en de tijd die je krijgt voor opleidingsactiviteiten. Ook is het van belang dat je kennismaakt met de plaatsvervangend opleider en dat duidelijk is of en hoeveel uur je meedraait in de diensten.
Wil je meer weten over je arbeidsovereenkomst, neem dan contact op met de Helpdesk Arbeidszaken van de KNMP.
Voltijd of deeltijd
Bij de inschrijving in het Opleidingsregister geef je aan of je de opleiding voltijd (vanaf 36 uur per week) of in deeltijd (minimaal 24 uur per week) volgt. De opleidingsduur is twee jaar bij een voltijd dienstverband. Werk je parttime, dan wordt de opleidingsduur naar rato verlengd.
- Uitvoeringsreglement Opleiding in deeltijd (2016) Downloaden
Vrijstelling
Het kan zijn dat je in de afgelopen jaren werkervaring hebt opgedaan in de openbare apotheek, gepromoveerd bent of op andere manieren competenties hebt ontwikkeld. Het is belangrijk dat je aantoonbaar maakt waarom je welke onderdelen van het opleidingsplan reeds beheerst. Het Charlotte Jacobs Instituut bepaalt of je in aanmerking komt voor vrijstelling. De SRC-OF neemt deze vrijstelling over in het Opleidingsregister. Je kan maximaal zes maanden vrijstelling aanvragen.
Let op: vrijstelling wordt alleen verleend voorafgaand aan de opleiding.
- Uitvoeringsreglement Vrijstellingsregeling opleiding tot openbaar apotheker specialist (2012) Downloaden
Wijzigingen in jouw situatie
Je bent verplicht je aan het Besluit Opleidingseisen Openbare Farmacie te houden als je in opleiding bent. In het Besluit staat dat je iedere wijziging in jouw situatie, die te maken heeft met jouw opleiding, direct aan de SRC-OF en het Charlotte Jacobs Instituut moet doorgeven.
Dit zijn in ieder geval de volgende situaties:
- Je gaat meer of minder uren per week werken.
- Jouw opleider gaat weg, is langdurig ziek of met zwangerschapsverlof.
- Je bent langere tijd afwezig (zwanger, sabbatical of langdurig ziek).
- Je wisselt van opleidingsapotheek. Let op: check voordat je wisselt bij de SRC-OF of de nieuwe apotheek en jouw nieuwe opleider wel erkend zijn. Anders wordt de opleiding stopgezet gedurende de erkenningsaanvraag en loop je vertraging op.
Wanneer je een wijziging niet tijdig doorgeeft aan de SRC-OF, zijn we genoodzaakt jouw opleiding (tijdelijk) te schorsen.
Onderbreking van de opleiding
Het kan zijn dat je de opleiding tijdelijk wilt of moet onderbreken. Je wordt bijvoorbeeld langdurig ziek, je gaat met zwangerschapsverlof of neemt een sabbatical. Het is van belang dat je dit direct doorgeeft aan de SRC-OF. Wij passen jouw opleidingsduur aan in het Opleidingsregister. Op die manier zorgen we ervoor dat je voldoende tijd krijgt alle opleidingsonderdelen te volgen.