‘Zo nodig’-medicatie niet op naam voorkomt veel verspilling

Opties

Apothekers van Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen voorkomen veel verspilling door ‘zo nodig’-medicatie en intraveneuze medicatie niet meer te verstrekken op patiëntnaam. Op jaarbasis leidt dit tot 42% minder spillage. “We kunnen met elkaar veel meer doen tegen de milieu-impact van medicijnen.”

“Thuis ben ik bewust bezig met afval scheiden, maar in het ziekenhuis gooien we elke dag veel medicatie weg. Dat is eigenlijk gênant”, zegt Minke Jongsma, ziekenhuisapotheker in Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, die in actie is gekomen tegen de verspilling van geneesmiddelen. “Door gepast voorschrijven en verstrekken kunnen we veel winst behalen.”

Uit onderzoek onder leiding van Jongsma blijkt dat van alle medicatie die het Tjongerschans dagelijks op patiëntnaam uitzet 23,3% ongebruikt wordt weggegooid. Op jaarbasis is dat een spillage van 87.500 medicijnen, met een inkoopwaarde van € 41.000. “We gooien deze medicijnen weg omdat we verwisseling willen voorkomen en heropnemen in de voorraad te duur is ten opzichte van de kostprijs”, stelt Jongsma, die benadrukt dat ziekenhuizen veel meer kunnen doen om verspilling tegen te gaan. “Gelukkig zijn er meer goede initiatieven. In de ziekenhuisapotheek van het Isala bijvoorbeeld wordt 90% van de retourmedicatie, na identificatie via barcodescanning, opnieuw uitgezet.”

Lees verder op PW.nl
pillen en medicijnen op een stapel
Pagina laatst bijgewerkt op 06 oktober 2023