De dankbaarheid is groot wanneer openbaar apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl belt met een zwangere patiënt over de medicatiehistorie. “Goh, doen jullie dat?”, is dan een veelgehoorde reactie. Waarop hij antwoordt: “Je draagt het meest prille patiëntje bij je, dus ook daar ga ik als apotheker voor zorgen.”
De apotheker van Service Apotheek Keizerslanden te Deventer vond het raar dat hij pas een melding ontving van een zwangerschap als de patiënt weken verder is. “Ze kan dan al een tijd medicatie gebruiken die mogelijk schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind”, meldt Van den Bosch-Niestijl. Dat kon en moest anders, vond hij. “Ik wil er in een zo vroeg mogelijk stadium voor zorgen dat het kindje geen risico’s loopt.” In afstemming met de verloskundigen destijds in Raalte kreeg het intakeformulier de optie ‘Breng mijn apotheker op de hoogte’. Een jarenlange samenwerking was geboren.
Tijdens het telefoongesprek neemt Van den Bosch-Niestijl door welke geneesmiddelen iemand eventueel gebruikt, en of dit veilig is tijdens een zwangerschap. “Te gek dat je belt om dit voor mijn baby te checken”, is een van de vele positieve reacties die hij terugkrijgt. “Ze waarderen het allemaal”, vertelt hij verder. “Pols wel even hoe het aan de andere kant van de lijn is. Komt ze joviaal over, dan kun je haar bijvoorbeeld feliciteren.”
Toegevoegde waarde
“De huisarts vult in het dossier de contra-indicatie in, maar bekijkt niet de medicatiehistorie. Daar ligt een mooie taak voor ons”, vindt Van den Bosch-Niestijl. Een klein deel van de zwangere patiënten die hij spreekt, gebruikt geneesmiddelen. Vaker gaat het om zelfzorgmiddelen, zoals vitamines. “Ik hoef niet vaak een interventie te doen, maar ik laat wel weten dat ze voor vragen over geneesmiddelen bij mij terechtkunnen. Ook met het oog op mogelijke borstvoeding.” Zeker bij deze jonge doelgroep vindt de apotheker het belangrijk zijn toegevoegde waarde als medicatiespecialist te laten zien. “Je wilt deze patiënten aan je binden, omdat ze op latere leeftijd waarschijnlijk vaker een beroep gaan doen op de apotheker.”
Het advies aan collega-apothekers is om contact op te nemen met een verloskundigenpraktijk in de buurt. Van den Bosch-Niestijl: “Het is echt de moeite waard om te bellen. Mijn tip: maak het vooral niet te groot. En gebruikt iemand toch medicatie? Dan duurt het wat langer, maar dan kun je wel je expertise als apotheker zichtbaar maken.”
Gezond zwanger
De ambitie van het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS is om het gesprek te openen over Gezond Zwanger Worden. Met als doel dat iedereen in de vruchtbare leeftijd bewust nadenkt over de zwangerschapswens en vervolgens daarnaar handelt.
Iedere zorgprofessional kan hieraan een bijdrage leveren. Apothekers kunnen daarom tijdens de Week van Gezond Zwanger worden (17 t/m 21 juni 2024) aandacht voor dit thema vragen. Er zijn informatiematerialen beschikbaar voor sociale media en het wachtkamerscherm in de apotheek.