Praktijkverhaal Lisanne Kasper

Opties

Als apothekersassistente heb ik tijdens de piek van de vaccinatiecampagne drie à vier dagen in de week geholpen op de vaccinatielocatie Heerde van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Naast het voor toediening gereedmaken van de vaccins heb ik als apothekersassistente ook de vaccinaties gezet. We werkten in twee ploegen, van 7.30 uur – 14.00 uur en van 13.30 uur – 20.00 uur. Op deze locatie werd op dat moment met het Pfizer gevaccineerd.

Voordat ik aan het werk kon als ‘prikker/voorbereider’ heb ik een ‘prikklas’ van de GGD gevolgd. Daar kregen we een heleboel informatie over het werken voor de GGD, en dus het ook voorbereiden van de vaccins en het prikken zelf.

Over het voorbereiden van de vaccins: dat werd erg duidelijk uitgelegd aan de hand van presentaties. Het is heel nauwkeurig werk waarbij je telkens goed op moest letten dat je de juiste hoeveelheid NaCl optrok om toe te voegen aan het vaccin. Je was altijd met twee personen aan het werk zodat je elkaar goed kon controleren, net als in de apotheek.

Het prikken zelf heb ik op mijn eerste dag op de vaccinatielocatie geleerd van een collega. Eerst heb ik een aantal keer gekeken hoe zij het deed en toen mocht ik het ook zelf gaan doen. Nadat mijn collega een aantal keer met mij had meegekeken heeft een arts mij beoordeeld. Ik kreeg de bekwaamheidsverklaring ‘Intramusculair vaccineren en voorbereiden vaccins op de COVID-19 vaccinatielocatie’.

Al met al vond ik het een heel mooie ervaring en ben ik super trots dat ik mijn steentje bij heb kunnen dragen aan de bestrijding van COVID-19. Deze bos bloemen heb ik ontvangen via een actie op Facebook waarbij zorgverleners in het zonnetje werden gezet die zich hebben tijdens de coronacrisis. Een mooi gebaar!

apothekersassistente met tulpen
Pagina laatst bijgewerkt op 28 februari 2022