Kick-off Rik on Tour: Bewustwording van medicijnresten in water

Opties

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vond op 16 oktober de kick-off plaats van 'Rik on Tour', een reizende tentoonstelling langs Brabantse ziekenhuizen. Bas Peeters, bestuurder bij Waterschap De Dommel, opende met trots deze boeiende tentoonstelling, die op een indringende manier de urgentie van het probleem van medicijnresten in het water benadrukt.

In deze tentoonstelling speelt Rik de hoofdrol, Rik is een pil. Hij neemt bezoekers mee op zijn reis. Medicijnresten, in de tentoonstelling uitgebeeld als een deel van Rik, belanden na inname via urine en ontlasting in het rioolwater. De rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn echter niet in staat om alle resten uit het water te halen. Zo komen medicijnresten uiteindelijk in rivieren en beken terecht, wat schadelijk is voor de planten en vissen in het water.

In de tentoonstelling zijn eveneens spellen, een quiz en andere interessante onderdelen verwerkt om mensen van alle leeftijden aan te spreken. De interactieve unit zal de komende weken langs diverse ziekenhuizen reizen. De deelnemende ziekenhuizen hebben de Green Deal Duurzame Zorg (GDDZ) ondertekend en daarmee de afspraak om toe te werken naar groene en klimaatneutrale zorg.

Brabants Kernteam medicijnresten

Vanuit het Brabants Kernteam medicijnresten uit het water is er hard gewerkt om een manier te vinden om aandacht te schenken voor medicijnresten in het water. Dit kernteam vormt een unieke samenwerking tussen verschillende partijen uit de water- en zorgsector.

Bekijk hier meer informatie over Rik on Tour
Rik on Tour
Rik o
Pagina laatst bijgewerkt op 06 november 2023