‘Farmacogenetica mooi instrument om vooraf meest geschikte therapie vast te stellen’

Opties

Het aantal openbaar apothekers dat actief aan de slag gaat met farmacogenetica moet echt fors omhoog, vindt Fleur van Gelder. Het is de manier om medicatie af te stemmen op de individuele patiënt, geneesmiddelengebruik te optimaliseren en verspilling tegen te gaan. “Het is echt niet het antwoord op alles, maar helpt wel ernstige bijwerkingen te voorkomen.”

DNA-test

Foto: Frank Jansen

Het is echt niet ingewikkeld, zegt Fleur van Gelder altijd tegen collega’s van andere apotheken die bij haar aankloppen voor het afnemen van een farmacogenetica-test. “Je vraagt bij het LUMC een speciale kit aan, neemt bij de patiënt speeksel af, stuurt het op naar het laboratorium en binnen enkele weken heb je de uitslag. Heel eenvoudig, de apothekers die mij benaderen kunnen het makkelijk zelf doen.”

Ambassadeur

Als ambassadeur brengt Van Gelder graag het belang van farmacogenetica in de apotheek onder de aandacht van collega’s en artsen. “Laatst heb ik nog een presentatie gegeven aan een specialist ouderengeneeskunde, die heel enthousiast was.” En voor apothekers in Leiden en omgeving heeft ze een praktische handleiding gemaakt. “Om te laten zien dat het echt niet zo lastig is als mensen denken. Er is geen reden een afwachtende houding aan te nemen.”

Ook in het buitenland laten zorgverleners zich graag via webinars door haar bijpraten over dit onderwerp, zoals in Engeland. “Hier wordt farmacogenetica nog nauwelijks toegepast, in Nederland zijn we veel verder.”

Lees verder op PW.nl
Pagina laatst bijgewerkt op 02 oktober 2023