Voorkomen van antibiotica bijwerkingen bij jonge kinderen: doe mee met praktijkonderzoek

04 juli 2024
Opties

Kunnen pro- en prebiotica bijwerkingen van antibiotica op de darmbacteriën van jonge kinderen voorkomen? De TOBBI-studie zoekt het uit en kan hierbij de hulp van apothekers goed gebruiken.

De kwetsbare darmbacteriën van jonge kinderen krijgen een flinke opstoot door het gebruik van antibiotica. Herhaaldelijk gebruik van antibiotica vergroot de kans op immuun-gerelateerde ziektes. Om deze reden richt de TOBBI-studie van de Wageningen University & Research (WUR) zich op het bevorderen van de darmflora bij kinderen na een antibioticakuur met behulp van pro- en prebiotica. Momenteel ontbreekt specifiek advies over het gebruik na antibiotica. De TOBBI-studie streeft ernaar hierin verandering te brengen.

TOBBI-studie zoekt hulp van apotheken

Apothekers kunnen een waardevolle bijdrage leveren door ouders, die een amoxicillinekuur voor hun jonge kind ophalen, een flyer of informatiebrief mee te geven over de TOBBI-studie. Dit kan ook digitaal via BijsluiterPlus. Daarnaast kunnen apothekers een poster ophangen. In de informatiefolder voor apothekers staat onder meer de achtergrond van de studie omschreven en worden verschillende manieren benoemd waarop apothekers kunnen bijdragen.

Meedoen met de TOBBI-studie?

Stuur een mail naar TOBBI@wur.nl of bel/sms het TOBBI-studieteam via 06-285 17 424 voor deelname. 

Download de TOBBI-studiematerialen