Veelgestelde vragen situatie Oekraïne centraal geordend

10 maart 2022
Opties

Hebben vluchtelingen uit Oekraïne recht op verzekerde zorg? Het is een actuele vraag door de situatie in dit door enorm geweld getroffen land. Het antwoord is op knmp.nl terug te vinden bij de veelgestelde vragen over dit onderwerp. Op de website van de KNMP staan dagelijks updates, sinds duidelijk is dat de gevolgen van de oorlog tot ver over de landsgrenzen van Oekraïne reiken.

Met het uitbreken van de oorlog kwamen de eerste vragen binnen bij de KNMP over jodiumtabletten. Ook ideeën over noodhulp aan de inwoners van Oekraïne houden leden en de buitenwereld begrijpelijkerwijs bezig. Daarom is onder het kopje ‘noodhulp’ de nodige informatie te vinden, met verwijzing naar belangrijke overheidsbronnen. Onder de subtitel ‘zorg aan vluchtelingen’ is eveneens nieuwe informatie voor de leden te vinden.

De KNMP begrijpt uiteraard alle zorgen rondom de situatie in Oekraine, waar de bevolking maar ook collega-apothekers hard worden getroffen. Daarom verstaat de KNMP zich met de diverse stakeholders, met name overheden. Ook is er verbinding met de wereldapothekersorganisatie FIP en de Europese PGEU. Uitgangspunt is alle hulp zo gestructureerd als mogelijk te ondersteunen.

De KNMP adviseert leden - conform de ervaringen bij de dossiers rondom corona en vaccinatie - de veelgestelde vragen regelmatig te raadplegen. Indien een vraag nog niet is gesteld en beantwoord kunnen leden hun vragen per mail sturen naar oekraine@knmp.nl.

Bekijk de veelgestelde vragen (inlog vereist)