Het contracteerproces voor 2026 is formeel gestart met de publicatie van het zorginkoopbeleid. De KNMP zette de belangrijkste wijzigingen voor de vier grootste zorgverzekeraars op een rij. Reinier Bax, KNMP-bestuurder en voorzitter van de LOA, geeft aan: “Met de publicatie van het inkoopbeleid voor 2026 hebben zorgverzekeraars de soep opgediend. Als we kijken naar het afgelopen contracteerseizoen zullen wij medio januari 2026 zien of die soep ook zo heet wordt gegeten.”
De belangrijkste wijzigingen op een rij:
- VGZ contracteert in 2026 in principe geen nieuwe apotheken
- CZ wil aanvullende afspraken maken met apotheken die willen afstappen van de traditionele bekostigingsmethodiek
- Menzis eist knippen in verpakking bij eerste uitgifte
VGZ
VGZ geeft aan voldoende farmaceutische zorg te hebben ingekocht bij bestaande apotheken. Nieuwe apotheken worden in 2026 in principe niet gecontracteerd, tenzij dit nodig is om te voldoen aan de zorgplicht. Daarnaast verlengt VGZ het basiscontract jaarlijks stilzwijgend voordat de onderhandelingen starten. Apotheken die hun contract in deze periode opzeggen, worden vervolgens behandeld als nieuwe toetreders.
CZ
CZ richt zich op het verkleinen van prijsverschillen tussen zorgmakelaars en stimuleert een verdere scheiding tussen distributie en zorg. De verzekeraar wil in voor CZ relevante regio’s aanvullende afspraken maken met apotheken die willen afstappen van de traditionele bekostigingsmethodiek. Ook neemt CZ de PREM-score van apotheken op in de Zorgvinder. Bij een score van 0 tot 3 in twee opeenvolgende jaren, volgt een gesprek over een verbeterplan.
Menzis
Menzis voert vier wijzigingen door in het inkoopbeleid. Menzis past de minimale preferentiegraad aan naar 65% voor een startovereenkomst en 85% voor een basisovereenkomst. Ook passen ze de gewenste verhoudingen tussen 1,2,3, en 4 weekse GDV-leveringen aan. De derde wijziging is dat Menzis eisen invoert bij een eerste uitgifte. In plaats van de kleinste verpakking zou voor maximaal 15 dagen mogen worden afgeleverd. Tot slot geeft Menzis aan dat ze een afslag willen hanteren op de 50 tot 100 geneesmiddelen in de GDV met de hoogste omzet.
Zilveren Kruis
Zilveren Kruis heeft geen nieuw inkoopbeleid gepubliceerd. In 2024 stelde de verzekeraar een tweejarig beleid vast, dat ook voor 2025 van kracht blijft. Dit sluit aan bij de contractperiode die zij met apotheken hanteert.
Contracteerproces
De KNMP volgt het verloop van het contracteerproces. Een cruciaal aspect hierbij is het signaleren van sectorbrede knelpunten. De KNMP adresseert deze bij de overheid en andere stakeholders. Ook voert de KNMP, binnen de grenzen van het mededingingsrecht, maandelijks overleg met de zorgmakelaars.
- VGZ Downloaden
- Zilveren Kruis Downloaden
- Menzis Downloaden
- CZ Downloaden
- Caresq Downloaden
- Salland Downloaden
- Zorg & zekerheid Downloaden
- a.s.r. Downloaden
- ONVZ Downloaden