PBM- en zelftestenregelingen via apotheek vervallen per 31 december 2023

12 september 2023
Opties

De regelingen voor de verstrekkingen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en zelftesten via openbare en poliklinische apotheken vervallen per 31 december 2023. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Apothekers kunnen tot uiterlijk 17 november pakketten bestellen bij de groothandels. 

VWS beëindigt deze regelingen, omdat het coronavirus geen zogenoemde A-status meer heeft en omdat er nog maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Dit jaar kunnen mensen met een kwetsbare gezondheid nog een gratis pakket afhalen bij de apotheek. Daarna zullen degenen die beschermingsmiddelen of zelftesten willen gebruiken, deze materialen zelf bij de apotheek, drogist of supermarkt moeten kopen.

Het is belangrijk dat apothekers goed inschatten hoeveel pakketten mondkapjes en zelftesten Covid-19 er nodig zijn in de periode september tot en met eind december. Zij moeten rekening houden met een grotere afname vanwege het aflopen van de regeling, maar ook met het feit dat de testen in deze laatste pakketten een houdbaarheidsdatum hebben tot eind januari 2024. Er moet dus gepast worden besteld. Het gaat om pakketten met ZI-nummer 17178304.